Jordskotts skapare: Ovissheten skrämmer mest

Eva Thörnblad (Moa Gammel) och Göran Wass (Göran Ragnerstam)
Eva Thörnblad (Moa Gammel) och Göran Wass (Göran Ragnerstam) i Jordskott.

Skaparen av Jordskott beskriver själv serien och hur det känns att den sålts till över 100 länder.

Hej Henrik! Halva säsongen av JORDSKOTT II har nu gått på TV. Hur är känslan?

– Det är skönt att serien äntligen går i rutan och har tagits emot så väl av publik och recensenter. Både i Sverige och utomlands är mottagandet väldigt positivt och den har nu sålt till över 100 länder efter säsong två blev klar. Det känns ju helt fantastiskt förstås. Man lever med ett projekt väldigt tätt inpå under lång tid så det är nästan lite omtumlande när det väl är klart. Men också lite befriande om jag ska vara ärlig (skratt).

Många tycker serien är läskigare denna gång, Hur tycker du själv?

– Den är på många sätt mörkare, det håller jag med om. Precis som förra gången tror jag det är ovissheten som skrämmer mest, man kan som publik inte riktigt förutsäga vad Jordskott ska göra härnäst. Och det är ju även ett av våra mål som serieskapare, att ge tittaren den där häftiga oförutsägbara resan. Den här säsongen gräver också mer inåt i psyket på våra karaktärer. Speciellt Eva Thörnblad har ju en tuff resa där vi tar hand om hennes trauma från av säsong ett, med Josefin. Samt Evas överdoserande, missbruk faktiskt, av vätskan som håller hennes Jordskott under kontroll. Och så introducerar vi även Evas sjuka mamma och berättar därigenom mer om Evas inte helt lyckliga barndom. Så det finns många element som jag förstår publiken kan uppleva som läskigare. Som tur är har vi Moa Gammel som klarar av de svåra Eva-scenerna!

Vad hände med Silverhöjd och skogen?

– Jordskott är en serie som är här för att bryta ny mark. Vi som gör serien har bestämt oss för att alltid orka och våga vara modiga och ta steg framåt. Som till exempel att inte stå och stampa på samma ställe utan berätta en större historia. Dörren till skogen och Silverhöjd är absolut inte stängd, men just den här delen av vår berättelse behövde vi energin från storstaden. Men här någonstans i berättelsen börjar vi nu fläta samman de två säsongerna. För den uppmärksamme slutade episod fyra i en bekant Jordskott-miljö och det kommer bli ett par andra kära återseenden framöver som jag tror publiken kommer gilla.

Vad kan publiken förvänta sig kommande avsnitt?

– Det är fyra väldigt fina avsnitt kvar. Var beredda på överraskande vändningar och starka känslor. Publiken kommer nu stegvis få svar på sina frågor och pusselbitarna börjar passa med varandra. Det blir en slags belöning för publiken från och med nu. De som har sett de sista fyra vill bara ha mer och det är väl det bästa betyget!

 

Se Jordskott i SVT Play

Jordskott

Svensk prisbelönad dramathriller