Klart för ny säsong av Jordskott i SVT: ”Känns fantastiskt bra”

Moa Gammel i rollen som Eva Thörnblad.
Moa Gammel i rollen som Eva Thörnblad.

Efter succén i Silverhöjd – nu är det klart att dramathrillern Jordskott kommer tillbaka med ny säsong i SVT. Då lovar seriens skapare spänning och mer fokus på seriens huvudrollsfigur – polisen Eva Törnblad. – De som har läst manuset slukar avsnitten och vill ha nästa, säger Henrik Björn.

Inspelningarna drar i gång i januari 2017 och pågår fram till sommaren.

Jordskott visas i åtta avsnitt i SVT lagom till hösten.

Innan dess kan du ladda upp genom den här unika teasern (”en komplett liten kort scen som på ett sätt överlappar säsong ett och två. Vi får en inblick i vad som händer just nu i Silverhöjd”).

–  Jag hoppas och tror att de som gillade Jordskott kommer gilla säsong två. Vi själva gör det. Jag tycker vi har förnyat oss men ändå hållit oss kvar i det bekanta, säger manusförfattaren, regissören och tv-seriens skapare Henrik Björn.

Nya säsongen tar sin början två år senare i historien. 

– Jag ser det lite som ett avsnitt elva, två år senare. Hur mår våra karaktärer nu? Vad har hänt på de här två åren? Hur har Eva lyckats hämta sig efter de hemska och omskakande upplevelserna efter säsong ett? Det utforskar vi, säger Henrik Björn.

Moa Gammel blev nominerad till Kristallen efter säsong ett för gestaltningen av sin karaktär, polisen Eva Törnblad.
Nu är hon tillbaka tillsammans med kollegorna Göran Ragnerstam (spelar polisen Göran Wass) och Richard Forsgren (som Tom Aronsson).

Även skådespelare som Happy Jankell dyker upp i nya avsnitten.

– Vi följde Eva Thörnblad under första säsongen, men egentligen var hon i ett slags akuttillstånd nästan hela tiden.  Vi lärde aldrig riktigt känna vem hon egentligen är.  Och vem var hon innan den akuta situationen? Det är intressant att vi i de följande åtta avsnitten kan lära känna våra karaktärer mer. Där gömmer sig en massa spännande historier. Det är en av säsong två storheter, tycker jag, säger Henrik Björn.

Får vi träffa några nya rollfigurer?

– Vi har ett antal karaktärer som blev i det närmaste ikoniska hos Jordskott-fansen, Ylva med sin kundvagn, den korrekta Tom med sin perfekta frisyr och slipsknut, den luggslitna och mystiska Wass, det vilsna skogsrået Esemralda osv. Många av dessa finns kvar i säsong två. Men givetvis introduceras nya rollfigurer. Och jag tror inte fansen kommer bli besvikna.

Säsong ett utspelade sig i den fiktiva platsen Silverhöjd, som filmades i de västmanländska skogarna. Nu öppnar seriemakarna för nya inspelningsställen och uttryck.

Kommer serien spelas in i samma krokar som senast och karaktärerna vistas i samma miljöer?

– Det är delvis bekant och delvis nytt. Det finns vissa platser som vi gärna återser. Samtidigt ville jag inte stå och stampa i säsong ett, vi ska framåt. Det händer nya saker som måste hanteras. Skeendena i säsong ett påverkar givetvis tvåan, men det nya står på egna ben och det är nödvändigt. Annars är det ingen mening med att göra en ny säsong, säger Henrik Björn och fortsätter:

– Men jag försöker skapa ett universum där saker som hände för två år sen i Silverhöjd skapar ringar på vattnet nu.  Det är samma värld, allt sitter ihop på ett eller annat sätt.

I teasern får vi bland annat se ett pendeltåg i Stockholm skymta förbi. Hur ska man tolka det?

– Man kan försiktigt tolka det som att fenomenen i Silverhöjd inte är begränsade till Silverhöjd.

I klippet, som släpptes på onsdagen, får vi också se flera rollfigurer från säsong ett.

– Teasern börjar med en exklusiv och komplett liten scen som på ett sätt överlappar säsong ett och två. Den här scenen händer just nu i Silverhöjd. Det är Jörgen Olsson, den överlevande av bröderna Olsson, som hittar en bil i skogen. Harry Storms bil. Storm var ju mannen som ställde till med så mycket i Silverhöjd i jakten på vem som kidnappat barnen. I bilen finns hela Storms utredning och Jörgen inser att Storm har samlat information om Esmeralda (Happy Jankell). Hon är samma flicka som Jörgen anklagar för att ha dödat sin bror Eddie. Det kändes kul att ge fansen litet smakprov med Jordskott-godis till jul, säger Henrik Björn.

Han berättar att pressen under manusarbetet periodvis varit stort. Att följa upp en tittarsuccé är inte enkelt. 

– Vi har strävat hårt efter att inte göra oss själva besvikna vad gäller kvalitet och stilen i Jordskott. Vi har ifrågasatt oss själva, skrivit om både en och tre gånger. Jordskott var ju i väldigt synk med vad vi själva tyckte om och vad publiken ville ha. Utmaningen i skrivandet har varit att det finns så många vägar att ta, så mycket att berätta. Vi har kämpat för att välja bort och välja rätt. Och efter hårt slit har vi nu en säsong två som vi själva tycker mycket om.

Efter att tv-serien sändes i SVT 2015 har Jordskott visats i en rad länder.

– Vad jag hört är det bara Bron som sålts till fler länder, av en svensk dramaproduktion. Det är uppemot 50 länder nu som köpt Jordskott. Vi visste ju inte hur serien skulle tas emot. På ett sätt förstod jag att den kunde framstå som smalare och lite mer utmanande än en ”vanlig” tv-deckare. Men sen visade det sig att vi fick rekordpublik, vann priser och blev en internationell jättesuccé.  Jag tror det blev en framgång just för att vi hade vår passion i det och att vi älskade det själva. Och den passionen är lika stor fortfarande.

Har du pratat med skådespelarna om vad de tycker om att det ska bli en säsong två?

– Ja, absolut. Vi har grundteamet kvar, både i crew och cast. Jag måste säga att alla är jättepeppade, folk har gått och frågat ”kan du inte skriva klart snart Henke, så vi får börja filma?”. Det har varit både otroligt roligt och jobbigt. Det är inget snack, det är slitigt. Jag har skrivit på det här nu i snart ett år nonstop. Det går helger, kvällar och semestrar. Men det är samtidigt något annat än ett jobb. Man går på inspiration och adrenalin på något sätt.

Inspelningarna påbörjas alltså efter nyår.

– De som läst manusen slukar avsnitten och vill ha nästa direkt. Ett bra tecken. Vi ska fortfarande filma och mycket kan hända på vägen. Men jag känner att vi har vind i seglen och ett lugn över att det är bra så här långt. Vi har en jättepeppad cast som står beredd och själv är jag som klyschan, en galopphäst som bara vill ut på banan nu.

Till sist, frågan alla Jordskott-fans ställer sig: Kommer vi få veta vem Muns är?

– Nu hörde jag lite dåligt, så vi får ta nästa fråga, haha...

– Man får helt enkelt sätta sig i soffan och luta sig tillbaka. Hålla någon i handen och åka med. Det kommer bli en vindlande och fantasirik resa med mystik och spänning, det kan jag utlova redan nu. Det känns fantastiskt bra att det blir av och hoppas publiken kommer känna vår kärlek till projektet genom rutan.

Jordskott är producerat av Palladium Fiction i samproduktion med SVT, Pinewood Television, Europa Sound samt Filmregion Stockholm-Mälardalen i samarbete med Film Capital Stockholm och Gotlands Filmfond.

Manus och konceptuell regissör: Henrik Björn

Medregissörer: Daniel DiGrado och Jakob Ström

Producent: Filip Hammarström

Story av: Henrik Björn, Aron Levander, Lovisa Milles, Filip Hammarström, Gunnar Nilsson och Tatjana Andersson.

Se en unik teaser inför nya Jordskott-säsongen här!

Från klockan 06.00 på Nyårsdagen kan du se hela första säsongen av Jordskott i SVT Play!

Jordskott

Svensk prisbelönad dramathriller