Många frågor kvarstår – här svarar regissören på det alla undrar

Var det Muns hon vinkade till i skogen?
Var det Muns hon vinkade till i skogen?

Vad var det i vattnet som åt upp Storm? Vem var Muns och finns det något botemedel mot Jordskott? I chatten efter finalavsnittet svarade regissören Henrik Björn på flera av de frågor många undrar över.

Vad var det egentligen i vattnet?
– Det finns en nordisk myt om Näcken. En naken man med en fiol? Det är förstås bara en saga...det riktiga vattenväsenet kan givetvis inte spela instrument och kallas något helt annat. Ylva födde upp en sådan i sitt badkar, till exempel.

Vad var det som ”åt upp” Storm?
– Med tanke på ljudet den gav ifrån sig (fiol-liknande gnissel) var det troligtvis samma väsen som Ylva födde upp i badkaret och släppte ut i avsnitt 9.

Hur fortsätter de med parasiten i sig att leva vidare? Finns det bot så de slipper bli skog de också?
– Det enda kända hjälpen i dagsläget är att dricka den svarta sörjan. Den göder parasiten i stället för att parasiten tar över värdkroppen.

Vad hade hänt med Storms son? Var det något väsen som dödat honom?
– På Storms site berättar han att hans familj dödades av väsen men organisationen Wass arbetar för har inte kunnat bekräfta det.

Var det Muns man fick se i sista scenen?
– Det är oklart. Svaret bör komma i en eventuell säsong två :)

Var Ylva något väsen eller häxa? Vilka fler har Jordskott?
Henrik Björn Det hoppas vi kunna besvara om det blir fler säsonger :)

Vad skulle Esmeralda hjälpa Wass med?
– Esmeralda är ett rå och står i förbindelse med dem hon besatt, till exempel Tom och Storm. Via Esmeralda kunde Wass hitta Storm och kom precis i rättan tid när Storm skulle slå ihjäl Ylva.

Vad hände med Wass i slutet? På vilket sätt var han skadad?
– Wass blev skjuten i ep9 och fick ordentligt med stryk av Storm mot trästammen. En normal människa hade nog inte överlevt misshandeln. Det verkar som det finns något ställe i Canada där Wass kan bli "fixad". Mystiskt!

Hur kommer det sig att jordskott inte fungerade på Storm från början? Varför behövdes det fler, och varför blev effekten starkare?
– Storm var döende och märkte att det första Jordskottet inte hjälpte snabbt nog. Men Jordskottets styrka ska inte underskattas och han överdoserade i sin desperation att överleva.

Man får en Twin-peaks-känsla är serien inspirerad av Twin Peaks?
– Jag har haft många inspirationskällor, film, musik, barndomsminnen, till och med serietidningar. Twin Peaks gillade jag mycket när jag var ung så lite inspiration kommer säkert därifrån :)

Hur lång tid tog det att spela in serien?
– Vi skrev manus i ca två år, filmade i ca 9 månader och klippte ihop allt med musik och effekter under ca 7 månader.

Många frågar också om musiken i serien – här finns den.

Vill du se en till säsong av Jordskott? Var med och rösta!

Jordskott

Svensk prisbelönad dramathriller