Måns Zelmerlöw får roll i Jordskott

Måns Zelmerlöw gör skådespelardebut i Jordskott.

Artisten Måns Zelmerlöw kommer ha en roll i den svenska prisbelönta dramathrillern Jordskott.

SVT Play: Se Måns Zelmerlöw i Jordskott

Jordskott har en historia av att ta in de mest oväntade personerna i serien.
I den första säsongen dök bland annat både Hans Mosesson och Yohio upp i roller.
Nu har turen kommit till ingen mindre än Måns Zelmerlöw. Den inte helt okände programledaren och artisten gör här sin skådespelardebut i Jordskott II.

Måns spelar en ung och framgångsrik valutahandlare i Stockholm vars jetset-liv tagit en vändning då han och hans fru Åsa (Jenny Lampa) just blivit föräldrar till en litet flicka. Men det är något märkligt med barnet och föräldrarna är helt slutkörda på grund av sömnbrist och oro. Snart visar det sig att Eva Thörnblads utredning korsar väg med familjen.

Debuten kommer dock att dröja något. Först i det näst sista avsnittet får vi njuta av när Måns fyller på sitt redan digra CV. Klippet är från hans första insats som skådespelare och nedan följer en kort intervju med Måns Zelmerlöw.

Hur var upplevelsen att medverka på inspelningen?
– Först och främst att det var fantastiskt att vara en del av en sån proffsig produktion, med ett så bra manus och skickliga människor bakom och framför kameran. Det kändes lättarbetat redan från första början. Det var i princip min första skådespelarinsats men jag fick mycket support både från regissören Henrik Björn och de andra skådespelarna.

Kände du till Jordskott innan?
– Jag hade hört talas om serien men inte sett den. Däremot hade jag hört mycket gott om den, att den verkligen hade nått ut till sin publik och fått riktiga fans, även utomlands. Jag visste också att det var en serie med märkliga inslag. Så läste jag manuset och bara fastnade. Numera vet jag vad det handlar om och bara älskar Jordskott-universumet.

Hur är känslan att spela mot etablerade skådespelare?
– Även om jag har rätt stor scenvana så var det klart lite nervöst. Men det var så varm stämning på set så när väl klappan slog så hade all nervositet gått över.

Är skådespelaryrket något du kan tänka dig fortsätta med?
– Verkligen. Det finns något lockande i att ge sig in i ett annat universum, att gå in en roll. Att inte behöva vara sig själv hela tiden är faktiskt rätt skönt. Så jag fick verkligen mersmak på att göra mer. Jag får väl muta Henrik att han skriver in mig i säsong tre!

Skaparen och regissören Henrik Björn om Måns:

Måns vann Eurovision våren 2015, samtidigt som Jordskott gjorde stor succé i Sverige och utlandet. 

Vi träffades i olika sammanhang och pratade löst om hans intresse för skådespeleri.
När vi senare arbetade med säsong två så dök det upp en karaktär som jag kände kunde passa Måns, men det var ingen gratisåkning, Måns fick komma på provfilmning som alla andra. Han kom väldigt väl förberedd och levererade perfekt. Så rollen var hans.

Det största utmaningen var nog att karln är så jädra snygg, så vi fick tona ner honom lite. Han spelar en utarbetad småbarnsförälder med djup sömnbrist så han fick låta skäggstubben växa och vi jobbade fram lite extra ringar under ögonen på honom.

Det var riktigt kul att jobba med honom, proffsig och lyhörd. Får jag gissa blir det fler roller för Måns inom en snar framtid

Jordskott sänds på SVT Play natten mot söndag klockan 02.00. I SVT1 sänds programmet söndag 21.00.

Jordskott

Svensk prisbelönad dramathriller