Petra Mede var julvärd 2013

Foto: Magnus Ragnvid

Programledaren och skådespelaren Petra Mede tackade direkt ja då hon fick förfrågan och var glad och hedrad över förtroendet. Petras önskan var att sprida känslan av glädje och fest blandat med lite allvarligare tankar.

Hur kände du när du blev tillfrågad om att vara julvärd?

– Jag kände mig glad och hedrad. Det känns som att jag har fått ett förtroende som jag ska förvalta. Det är en viktig kväll som står för många olika saker – glädje och god mat, men även för eftertänksamhet och ensamhet.

Men du tackade ja på en gång?

– Ja, jag följer min policy att tacka ja till mycket, och det gjorde jag även till detta. Först fick jag tänka över om jag kunde vara någon annanstans än med min familj? Men vi kom på att i och med att tv:n står på därhemma så är jag ju med dem ändå.

Varför tror du att de valde just dig?

– Alla sådana frågar där man ska bedöma sig själv brukar jag passa på. Det finns ingen som har en så skev uppfattning om en själv som en själv. Så jag hoppas att andra människor har gjort ett bra val och tyckt att jag kan axla det här och kan bidra med någonting.

Hur tycker du att en bra julvärd ska vara då?

– Jag tycker att det är många parametrar som ska in i julvärdskapet. Andra galor eller sammanhang där det bara är fest är ju enklare. Men här är det så många olika känslor samtidigt som ska inrymmas. Det är ju allt från spontanitet, glädje och julklappsutdelning till att sitta för sig själv i lugn och ro och med eftertänksamhet. Och allt det där måste jag ha i bakhuvudet. Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att julen är dubbel, att julen är mycket festlig men att det också kan vara en mycket känslig dag för många. Så det gäller att täcka hela det där spannet på något sätt.

Har du någon favorit bland tidigare julvärdar?

– Jag tycker att alla har gjort det mycket bra och personligt. Därför går det inte att tänka att man ska härma någon. Det var så roligt då en väninna till mig sa: "Va? Är det du som ska vara Arne Weise i år?". Det tog jag ju som en komplimang förstås, men jag ska inte vara Arne Weise utan jag ska försöka vara mig själv. Det är ju en del av utmaning att försöka få fram det personliga hos en själv. Utan att för den sakens skull bli privat, men ändå spela på fler strängar.

Några av de tidigare julvärdarna har haft ett tema. Kommer du ha något tema?

– Vi håller ju på att arbeta med detta just nu, så det är lite tidigt att säga. Men jag skulle gärna bjuda in någon och låta temat ska vara just olika vinklar och olika sätt att se på julen och vad den betyder för oss. Och om vårt behov av ritualer och vårt behov att bryta loss från ritualer.

Vi var lite inne på det tidigare, vad säger familjen när de inte får fira jul med dig?

– Ja, jag har ju en lite luttrad familj eftersom jag kan sticka iväg på jobb då och då. Nu är det så att det kommer att vara fest några dagar innan i och med att min dotter fyller ett år. Så det kommer bli festligheter ändå, och hon kommer vara omgärdad av sin familj. De har varandra, det är bara jag som är ensam ju, vem ska vara med mig på julafton?

Har du några speciella traditioner på julafton?

– En sak som vi alltid gjorde när jag var lite var att åka till julottan. Det var fint. Min pappa gjorde lite av en sport av det och letade upp den tidigaste julottan i Göteborg med omnejd. Sporten var att orka upp så tidigt som möjligt. Han hittade någon utanför Partille som var redan klockan fem. När vi var på väg hemåt så såg vi alla våra grannar gå till den närmsta kyrkan vi sex. Då sa pappa att "titta vad härligt, vi har ju redan gjort det där", och så gick vi hem och drack mjölkchoklad.

Blir det någon julotta i år då? Kommer du hinna det?

– Nej, jag får nog vara med på midnattsmässan istället.

Nu har du ju en väldigt vacker klänning på dig. Är det bestämt vad du ska ha på dig på julafton?

– Ja, det är bestämt, men det är en överraskning. Överraskningar är alltid roligt tycker jag, så allt man kan göra en överraskning av ska man göra till det. Det vore ännu roligare om man kunde överraska sig själv på samma sätt, för när jag öppnar min garderob hemma så är det inte som att jag "oj, ska jag ha på mig det här i dag?", utan då kastar jag på mig väldigt oglamourösa kläder. Så därför ska jag göra en överraskning av den här klänningen som jag tänkte ha på mig på julafton.