SVT2Fredagar 20.00

Modets pantertanter

Gudrun Sjödén, Gunilla Pontén och Kristina Torsson är tre formgivare som skapat svensk modehistoria. Deras historia blir en berättelse om svenskt mode under de senaste decennierna. De är alla tre fortfarande fullt verksamma som modeskapare och i hög utsträckning trogna sin respektive stil.

Efter nästan 60 år som modeskapare är Gunilla Pontén still going strong. I filmen berättar hon öppenhjärtigt om sitt liv i den svenska modevärlden. Det var Damernas värld som upptäckte Pontén och hennes kläder på 1950-talet. Hon blev en fotomodell som skapade trender med sina egna kläder. Med sin djärva stil slog hon igenom stort och har sedan dess verkat i framkant i den svenska modevärlden. På 1980-talet hade hon en stor modekedja med butiker runt om världen och hon presenterar än i dag ständigt nya kollektioner. 2004 firades hennes 50 år som modeskapare med en utställning på Nordiska museet.

”Gudrun Sjödén-kvinnan” har blivit ett begrepp. Gudrun Sjödén driver sitt eget varumärke sedan 1976 och är en institution bland kvinnor inom det humanistiska området, som artister, kulturarbetare och lärare. Företaget är även stort internationellt, och 1993 fick Gudrun Sjödén utmärkelsen Årets affärskvinna. Men faktum är att hon fortfarande är den konstnärliga motorn i företaget. I Modets pantertanter berättar hon varifrån inspirationen kommer och hur företaget utvecklats under sina nästan fyra decennier.

1966 startade Kristina Torsson tillsammans med Helena Henschen och Veronica Nygren Mah-Jong, vars kläder blivit närmast synonyma med 1960- och 70-talens vänstervåg. Mah-Jong var politiskt och revolutionärt; man ville göra ”kläder för folket”, med bra hållfasthet och tidlös design som en motvikt till slit och släng-samhället. Kristina Torsson startade senare Vamlingbolaget som förvaltar Mah-Jongs mönster och även har egen tillverkning med huvudkontoret i Vamlingbo på Gotland. I filmen medverkar också bland andra Åsa Moberg och Carl Johan De Geer som båda arbetat med Mah Jong.

Sändningstider:
SVT2 fre 7 dec kl 20.00
SVT2 lör 8 dec kl 23.15
SVT2 sön 9 dec kl 12.00