Regissören – en film om Mai Zetterling

Foto: SVT
Regissören som orädd trampade sig in på manligt revir.

Mai Zetterling höll sig inte på mattan. Hon var kaxig och trampade sig in på ett manligt område. Kanske är det just därför hennes betydelse "glömts bort" i filmhistorien.

"Män har så länge gjort film om hur kvinnor ska vara och bete sig. Nu är det tid att vi själva får visa oss som vi är – inte bara som horor och madonnor, utan som levande människor".

Maj Zetterling tänkte annorlunda ganska ofta, säger filmfotografen Rune Ericson i denna dokumentär av Lena Jordebo. Mai var orädd. Hon ville ta plats och ignorerade hinder – "Här kommer jag och jag vill bli hörd!".

I början av 1960-talet, när Mai Zetterling började göra långfilm, var hon en av världens få kvinnliga regissörer. Och innan hon valde att ställa sig bakom kameran var hon en hyllad filmstjärna. Men Mai Zetterling ville mer. Hon ville berätta om äktenskapets förtryck och mänsklig frigörelse, och hon ville provocera i det offentliga rummet. Och hennes filmer fick genast stor internationell uppmärksamhet.

Trots detta har hennes verk blivit marginaliserade och bortglömda i filmhistorien. Hur kommer det sig att vi vet så lite om en av Sveriges största och mest banbrytande filmregissörer? Och det lilla vi vet, stämmer det?

Svensk dokumentär från 2015 av Lena Jordebo. Foto: Emil Klang. Klippning: Johan Bjerkner.

Sändningstider:
SVT2 Fredag 22 maj 2015 kl 20.00
SVT2 Lördag 23 maj 2015 kl 13.45 
SVT2 Onsdag 27 maj 2015 kl 23.15