Ström åt folket

Svensk musikhistoria från de första elektronmusikpionjärerna till dagens The Knife och Robyn.

Det började på 50-talet när den nu bortglömde tonsättaren Rune Lindblad somnar i en park i Göteborg och kommer på att ljuden i staden också är musik. I dag, 60 år senare, fyller svenska DJ-superstjärnor arenor världen över. Från att ha varit en angelägenhet för ett fåtal personer i Sveriges då enda elektronmusikstudio, har musikskapande med dator blivit närmast en folkrörelse. Elektronisk musik är idag större än pop och rock tillsammans för många unga människor. Hur gick det till?

I filmen möter vi artister som Adam Beyer, Robyn, Twice A Man, Stonebridge, Marina Schiptjenko och Midaircondo, tillsammans med skivbolagsdirektörer och synttillverkare. Därtill följer mängder av tidstypiska arkivklipp - elektronmusikpionjärer, synthare och rejvare.

Ström åt folket vill reda ut alla sambanden. Hur samhället, tekniken och artisterna påverkat och influerat. Hur musiken genom åren utvecklats vid sidan av annan musik - för att sedan explodera till dagens kommersiella internationella succéer.

Filmen är klippt i samma tempo som musiken, 125 bpm. All musik, alla intervjuer och allt arkivmaterial ligger i takt och bildar en slags dokumentär-remix eller samtids-mash-up.

Filmen är gjord av Håkan Lidbo tillsammans med kollegorna som tidigare gjorde radioprogrammet Ström i Sveriges Radio P2; Mats Almegård, Andreas Tilliander och Hanna Kihlander. Simon Carlgren har klippt med Iacopo Patierno som b-klipp, Johan Söderberg har varit rådgivare till hela projektet. Producent är Patrik Hambraus.

Svensk dokumentär från 2013 av Håkan Lidbo.

Sändningstider:
SVT2 Fredag 26 jun 2015 kl 20.00
SVT2 Lördag 27 jun 2015 kl 15.25
SVT2 Onsdag 1 jul 2015 kl 23.00
SVT2 Lördag 4 jul 2015 kl 13.25