Sven Lindqvist - ökendykaren

Foto: Hans-Erik Therus/SVT

Först i medelåldern började författaren Sven Lindqvist drömma. Bortträngda minnen dök upp och inspirerade till böckerna Bänkpress, Ökendykarna och Utrota varenda jävel. Filmaren Hans-Erik Therus har porträtterat Sven Lindqvist och undersöker varifrån drivkraften, inspirationen och den ständiga nyfikenheten kommer.

Vi följer med Sven Lindqvist och hans fru, ekonomen och debattören Agneta Stark, på resor, framträdanden och förläsningar både i Sverige och utomlands. Sven Lindqvists engelska förlag har gjort mycket för att lansera honom för en engelskspråkig publik och han får fler och fler läsare utomlands. Vi följer bland annat med på lanseringen av den första engelska utgåvan av hans bok Myten om Wu Tao-tzu från 1967.

Sven Lindqvist föddes 1932 i Stockholm. Han debuterade 1955 med essän Ett förslag, och har sedan dess på olika sätt odlat en personlig blandform av essä, aforism, reportage, dagbok, reseskildring och lärobok – med ett tydligt politiskt anslag. Sven Lindqvist har nått betydande internationella framgångar och hans böcker är översatta till ett flertal språk.

Svensk dokumentär av Hans-Erik Therus.

Sändningstider:
SVT2 Fredag 10 maj 2013 kl 20.00
SVT2 Lördag 11 maj 2013 kl 14.55
SVT2 Onsdag 15 maj 2013 kl 23.30