Finns det en vetenskaplig kod för kärlek?

Henrik Fexeus. Foto: SVT

Vad skulle hända om man slutade gå på instinkt och istället lät forskningen styra valet av partner? I Kärlekskoden sätter två singlar sitt hopp till att vetenskapen ska hjälpa dem att hitta den rätta. Tillsammans med sexton kärlekshungrande kandidater ska de ta reda på om det finns en kod för kärleken.

 – Vi har varit ute på oprövad mark och försökt göra något som ingen tidigare har gjort. Resultatet har varit minst sagt spektakulärt, säger programledaren Henrik Fexeus.

Sverige är ett av Europas singeltätaste länder och andelen ensamstående bara ökar. Möjligheten att komma i kontakt med en partner har aldrig varit större, men ändå verkar det vara svårare än någonsin att hitta rätt.

I Kärlekskoden får vi följa Staffan och Greta, två ofrivilliga singlar som längtar efter att hitta kärleken. De har åtta kandidater vardera som hoppas att just de är den rätta för Staffan och Greta. Tillsammans ska de ta reda på om vetenskapen kan hjälpa dem att fatta rätt beslut i kärleksspelet.

Om den rätte finns bland dessa åtta killar och åtta tjejer undersöks genom en serie av olika experiment. Under överinseende av programledaren Henrik Fexeus får våra huvudpersoner genomgå nydanande och relationsprövande tester. De kommer få bestämma vems kroppslukt de tycker bäst om och lyssna efter den vackraste rösten när deras kärlekstörstande friare läser upp en sensuell text. Och hur mycket betyder egentligen kroppsrörelserna vid attraktion?

Detta och mycket mer ska ställas på sin spets innan det slutgiltiga valet görs. Är det möjligt att vetenskapen sitter inne med svaret på kärlekens gåta? Kommer Staffan och Greta finna sin drömpartner eller är kärleken alldeles för komplicerad för att låta sig luras av forskare och experter?

– Jag kan avslöja att vi har deltagare vars liv helt har förändrats genom att de deltagit i den här processen, säger Henrik Fexeus.

Programmet sändes våren 2014 och går inte längre att se i SVT Play

Kärlekskoden

Realityserie där två singlar söker efter den rätta