Snön har blivit en lyxvara eftertraktad inom kulturen

Från världens alla glaciärer, snötoppar och polarområden kommer samma rapporter – allt smälter. Och ju mindre snö det finns desto lyxigare blir den. Inte bara för vinterlekar på skridskor, skidor och scooter utan också för konstnärer, författare och musiker. När det droppar och lossar – hur påverkas kulturen?

I år fick regissören James Balogs ”Chasing Ice” en Emmy för bästa dokumentär. Filmen skildrar hur världsisarna smälter och innehåller en episod där en glaciär stor som Manhattan smulas sönder och försvinner på några minuter. Begreppet snögaranti – som försäkrat skidåkare att orten de besöker har underlag – hänger löst och flyttas fram världen över. Skall riktigt kalla filmer göras – om laviner, pingviner eller prinsessor – är det enklast att arbeta med datagrafik. Och ett klart tecken på att snö håller på att bli en lyxvara är parfymen Snow. Kan vi inte göra snölyktor och snögubbar kan vi – om vi har råd – få minnas hur snölekarna en gång luktade.

Kristofer Lundström reser till den klassiska skidorten Zermatt i Valais, i södra Schweiz, för att träffa snökonstnären Simon Beck och följa hans arbete när han trampar fram enorma mönster i skidbacken.

I Los Angeles möter Kobra träffat norska filmkompositören Christine Hals som fick bidra med sina nordiska specialkunskaper om bland annat snö när storfilmen ”Frozen” blev till.

Och i norska Kautokeino får författaren Olivier Truc berätta om sina erfarenheter som nordenkorrespondent för franska Le Monde. Olivier Truc har skrivit bästsäljaren ”Fyrtio dagar utan skugga” som utspelar sig bland Samer och som översatts till 18 språk – men inte till samiska.