SVT1Tisdag

Onanimöjligheterna är miljontals

Onanera mera!
Onanera mera!

Försäljningen av sexleksaker slår rekord. Finare massagestavar säljs på lyxvaruhus och apotek – inte bara i porrbutiker. I filmens värld onaneras det vilt. Nyligen utlyste RFSU en tävling och svenska kvinnor fick ett eget ord för onani: klittra.

Ungefär samtidigt censurerades en tavla på fotografiska museet, eftersom den föreställde en kvinna som onanerade till en bild på Carola. I stort sätt alla människor – och många djur – onanerar. Varför är vi så kluvna till detta enskilda lilla nöje?

1980 chockade punkdrottningen Nina Hagen världen med att visa hur kvinnor onanerar i österrikisk tv:s motsvarighet till Skavlan. Det blev stora rubriker. Idag förekommer onanerandet flitigt i filmer och i litteraturen. För att göra onanerandet mer effektivt har det uppstått en industri av massagestavar och runkattrapper som flyttas från skumma bakgator till finrummen – ja, till och med apoteken. Och det finns de som hävdar att vår kärlek till onani drivit fram streaming-möjligheterna på nätet. Vi kanske skall tacka onanin istället för att generas av den?

Kobras programledare Kristofer Lundström besöker New York för att tala med onanigurun och konstnären Betty Dodson. Hon har skrivit flera böcker i ämnet och anses som en pionjär inom kampen för sexuell frigörelse både för män och i kvinnor. I Melbourne, Australien träffar Lundström professorn Lauren Rosewarne som skrivit boken ”Masturbation in pop culture”.

Kobra besöker även Good Vibrations, ett särskilt litet museum i San Fransisco som ägnar sina montrar åt mistoriska massagestavar och har även instiftat ”Masturbation Hall of fame”, dit man blir invald om man slagits för rätten att onanera. 

Förra året omsatte sexleksaksindustruin över tre miljarder kronor bara i Storbritannien. I år kommer det rekordet enligt alla beräkningar att slås. Filmer som ”50 Shades of Grey” och serier som ”Girls” och ”Sex and the city”, där snygga och framgångsrika karaktärer använder sexleksaker har banat vägen, men vilken roll spelar designen av nya produkter för utvecklingen? Och kan det vara så att det finns ett a- och ett b-lag inom onaniindustrin? Kobra besöker svenska företaget Lelo, vars stilrena massagestavar tagit världen med storm

85-åriga författaren Harry Mathews har skrivit böcker sedan 1960-talet. 1983 bestämde han sig för att skriva en bok med finstämda berättelser om onani från världens alla hörn. Boken ”Enskilda nöjen” (Singular Pleasures) har med åren blivit kultförklarad. Kobra åkte till Key West för att träffa honom.

Kobra

Kulturmagasin – #svtkobra