Han skyddar Europa – möt Captain Euro

Kvinnor, grönsakshandlare, svarta och muslimer. Idag är det inte längre bara klassiska amerikanska vita män med mantel som kan rädda världen. Möt superhjältarna som bryter mot normen. I Kobra ikväll – kan vem som helst bli superhjälte?

I Los Angeles träffar Kristofer Lundström Eric Calderon, som producerat TV-serien Afro Samurai. Efter en japansk förlaga blandar den superhjälteideal med samurajkonst och har något så ovanligt som en svart superhjälte.

”The 99” handlar om världens första superhjältar baserade på islamsk kultur och religion. Kobra åker till Kuwait och träffar kreatörerna från serieförlaget Teshkeel Comics. Och så möter vi mannen bakom Europas ende riktige superhjälte. Den starkt Europa-engagerade PR-mannen Nicolas De Santis skapade ”Captain Euro” för att marknadsföra EU och euron.

I Japan finns en uppsjö av superhjältar. Antingen räddar de landet från att gå under eller så jobbar de på mikronivå. Grönsaksbudet Takahiro Kanemasu tar på lediga stunder på sig sin superhjältedräkt. Som ”Baby Stroller Ranger” städar han på gatorna eller hjälper mammor att bära deras barnvagnar i tunnelbanans trappor. Hans mask underlättar för vanligtvis blyga japaner att våga be om hjälp.