Colombia – ett land besatt av skönhet

Colombia är bland annat känt för kokain, kidnappningar och gerillakrig. Men i ett av världens våldsammaste länder är man också tokig i skönhetstävlingar. Tävlingar överallt – för allt från småbarn till fängelseinterner – är en självklar del av kulturen och ett sätt för kvinnor att göra karriär. Kobra besöker Bogotá, Cartagena och Medellín.

En av skönhetstävlingarna kallas Chica Bonita och äger rum i Cartagena, Colombias femte största stad och något av skönhets-missarnas huvudstad. Vinner man tävlingen kan man få en universitetsutbildning. Kobra träffar förra årets vinnare, som tack vare posering i baddräkt nu studerar vidare till ingenjör. I Cartagena är det en självklarhet att skönhet leder till utbildning. Men alla håller inte med.

Varför är man i Colombia så besatt av skönhet? Chloe Rutter Jensen, queerteoretiker och professor vid universitetet i Bogotá, berättar för Kristofer Lundström om skönhetstävlingarnas historia och vad den säger om samhällsutvecklingen.

Många är beredda att göra allt för att förbättra utseendet. Skönhetsindustrin är enorm. Landets näst största stad Medellín nämns ibland som världens silikon-tätaste, och det är inte datorer som avses. Men när utseendet är en så viktig tillgång blir det också det som angrips. I vardagsvåldets Colombia är återkommande syraattacker mot kvinnor en realitet. Vi möter Gina Potes som utsattes för en attack för sexton år sen, har genomgått 25 operationer för att rekonstruera sitt ansikte och som idag verkar mot kvinnovåld i Bogotá.

Och så prövar Kristofer Lundström skottsäkert mode – the hard way!