Finland firar 100 år med ikoniska kukar

Tom of Finlands bilder på leende män med stånd ska agera omslagspojkar när Finland firar 100 år av självständighet.

Tom of Finland är en av Finlands internationellt mest kända konstnärer men var länge rätt okänd i sitt hemland. Nästa år ska hans bilder på leende män med stånd agera omslagspojkar när Finland firar 100 år av självständighet. Kobra åker över Östersjön för att kolla in förberedelserna, och ta reda på vad Tom of Finland-hypen egentligen säger om finländarna. Hur kommer det sig att hans bilder nu är framplockade ur garderoben?

Se programmet i SVT Play

Touko Laaksonen är konstnären bakom alter egot Tom of Finland. I Åboregionen där han växte upp är han nu en centralfigur i förberedelserna av firandet av Finlands 100-årsjubileum som självständig stat. I barndomsstaden Kaarina planeras vandringar i Tom of Finlands fotspår och det görs en långfilm och musikal om konstnären. Kobra träffar musikalens scenograf och kostymör och tar reda på hur Tom of Finlands explicita bilder ska överföras till musikalformatet. Blir det nakenchock på Åbo Stadsteater nästa år? 

– Det måste vara humoristiskt och samtidigt realistiskt och trovärdigt, men inte äckligt och för mycket, säger kostymören Toumas Lampinen i programmet.

Här berättar kostymören om att överföra kukarna till musikalformat

I programmet får vi även följa med till Los Angeles. Där bor Durk Dehner som var Touko Laaksonens vän, affärspartner och älskare, och som nu driver Tom of Finland Foundation. Han berättar hur det gick till när konstnären etablerade sig i USA och varför han uppskattade krigsåren så mycket.

Programmet sänds tisdag 18 oktober klockan 22.00 i SVT1 och går att se i SVT Play redan från klockan 06.00