Han ska återuppliva Whitney Houston – som hologram

Foto: Ap/Scanpix
Whitney Houston uppträdde på World Music Awards år 2004.

Whitney är idag mer aktuell än någonsin. Grekiske miljardären Alki David har tagit på sig att återuppliva den populära sångerskan – genom sin kontroversiella affärsidé: hologram.

Whitney Houstons historia hade inte gått att hitta på och innehåller alla delarna i en grekisk tragedi, menar svenske producenten och artisten Petter Wallenberg. Han både samplar musiken och återuppväcker Whitney på seans och beskriver hur sångerskan alltid varit en stor ikon inom gayvärlden – faktiskt på grund av den tragiska livshistorien.

Vi åker också till Beverly Hills i Los Angeles och träffar grekiske miljardären Alki David som med sina film- och tv-projekt on demand får Hollywood att se rött. Hans nyaste affärsidé är också kontroversiell: ”Hologram USA” återupplivar och projicerar döda kändisar som hologram. För några år sen kunde man uppleva avlidne rapparen Tupac Shakur på musikfestivalen Coachaella och i höst är det dags för jazzsångerskan Billie Holiday att göra konsert på Apollo Theatre i New York. Men det är den kommande återupplivningen som fått mest uppmärksamhet senaste veckorna: Whitney Houston som hologram. Men vilken Whitney är det som kommer turnera och ta plats på världens scener under 2016?

– Det är lättare än att jobba med levande människor. Du behöver inte mata dem, du behöver inte lyssna på deras problem du behöver inte vakta dem och de är alltid i tid, säger Alik David.

Kobra undersöker också PR-maskineriet under de tidiga åren i i stjärnans karriär och träffar den amerikanska musiklegendaren och skivbolagsbossen Clive Davis som var den som upptäckte den unga stjärnan under mitten av 80-talet. Han har jobbat med alltifrån Janis Joplin till TLC och Bruce Springsteen, men är mest känd för samarbetet med Whitney Houston. Kulturjournalisten Mona Masri har följt Whitney Houstons karriär – och fascineras av hur Whitney lanserades som en prinsessa i början av karriären. Det var del av en PR-plan att lansera henne som en ”färglös” artist som skulle få genomslag i hela USA menar Mona Masri.

Vi träffar också serietecknaren Liv Strömquist som i serieform skildrat den destruktiva kärlekshistorien mellan Whitney och maken Bobby Brown. Hon är nyfiken på bilden av Whitney som skildrades i skvallertidningarna och vill på ett djupare plan också berätta om vikten av att kunna ”ge upp” i en destruktiv relation. 

Författaren Ian Halperin i Miami har gjort en karriär på döda kändisar som Kurt Cobain och Michael Jackson. Hans senaste bok handlar om Whitney Houston och dottern Bobbi Kristina - och priset på framgång. Boken är bara en i raden av de senaste projekten som beskriver detaljer ur stjärnans liv. Vad är det egentligen som lockar med döda kändisar?

Avsnittet sänds tisdag 17 november klockan 22.00 i SVT1 och SVT Play.