Hypnos – konst, underhållning eller bara bluff?

Hypnos används mot fobier, smärta och som narkosmedel men dyker också upp i filmer, böcker och som performance på scen. Men hur fungerar det egentligen? Kobra reder ut.

Kristofer Lundström åker hem till Georgia Byng i London – succeförfattaren bakom barnböckerna om Molly Moon. Tioåriga Molly växer upp på ett förfallet barnhem, hittar en bok om hypnotism och visar sig ha talang. Böckerna har översatts till ett 40-tal språk och håller just på att filmatiseras. Georgia Byng berättar hur hon kom på idén när hon nästan lyckades hypnotisera en hund med en kaka.

Det har länge pågått en strid inom hypnosvärlden. Den seriösa, kliniska hypnosen vill förbjuda underhållningsvärldens estradhypnos. Vi möter psykoterapeuten som använder hypnos terapeutiskt, estradhypnositören som bara vill underhålla och byråkraten från Socialstyrelsen som inte riktigt vill ta ställning.

På den stora samtidskonstutställningen Documenta i tyska Kassel erbjöds i somras hypnosshower som performance. Bland annat hypnotiserades en kvinna att tro att hon var en bordsskiva! Moderna Museets omtalade utställning med Hilma af Klint visar konst gjord under trance i början av förra seklet. Surrealisterna experimenterade på liknande sätt. Det senaste i genren är att hypnotisera konstpubliken - och det ÄR själva konstverket. Varför har hypnos och trancetekniker åter hamnat i fokus inom konsten?