Kobra om 3D-revolutionen

3D-revolutionen är här - på gott och ont. Nu slår 3D-skrivarna igenom på bred front och finns snart i våra hem, inom konsten, i modevärlden – och vapenindustrin.

På årets modevecka i Paris gjorde 3D-skrivaren för första gången entré på catwalken och det blev succé. Holländska Iris van Herpen, som gjort kreationer åt Björk och Lady Gaga exempelvis, visade upp kläder som printats. Kristofer Lundström träffade van Herpen i hennes showroom i Paris i samband med visningarna.

Inom konsten har man hållit på länge med 3D-teknik. På Konsthögskolan i Stockholm har man sen 14 år ett 3D-lab och ett nära samarbete mellan konst, design och 3D-industriföretag där teknik och estetik korsbefruktar varandra. Nu sparar man inte bara mycket tid och tungt arbete – man kan också skapa föremål som tidigare helt enkelt varit omöjliga att göra för hand. Sällan har konstnärer och ingenjörer haft sån glädje av varandra.

Cody Wilson är en 25-årige amerikansk juridikstudent som arbetar inom en organisation för global spridning av vapen. Motivet är allas lika rättigheter - om polis och militär har tillgång till vapen ska du också kunna ha det, menar han. Sedan ett år har han lagt ut en mängd 3D-ritningar till vapendelar på nätet som vem som helst fritt kan ladda ner. Ännu finns ej helt färdiga vapen, men delarna finns var för sig och kan sättas ihop till fullt fungerande pistoler. Han är i Europa för att söka finansiärer och Kobra möter honom på en skjutbana i Bratislava.

Programledare: Kristofer Lundström.