George Orwells roman har påverkat en hel värld

Boken 1984 av George Orwell
Kobra om 1984.

I år har det gått 30 år sen det ödesdigra årtalet, som odödliggjordes i George Orwells roman ”1984”. Hur gick det med dystopin?

I det samhälle som boken beskriver är övervakningen av befolkningen monumental. Kontrollen sträcker sig inte bara till invånarnas privatliv utan också till deras innersta, till deras tankar och deras språk. George Orwell kallar diktaturens nya språk för Newspeak. Vi resonerar med två språkvetare om hur det totalitära Newspeak letat sig in i vår moderna demokrati.

Romanen har påverkat en hel värld – Kobra träffar några av dem som fortfarande är sysselsatta med temat. Vi pratar dystopier med regissören och gamle Monty Python-medlemmen Terry Gilliam. 1985 kom hans film ”Brazil” som verkligen återskapar Orwells stämning från boken. Gilliam har alltid varit fascinerad av byråkrati, övervakning och vanmakt och har nu gjort en ny film på ämnet.

I Italien träffar vi regissören Michael Radford som filmatiserade ”1984” med John Hurt i huvudrollen. Många av Orwells förutsägelser var enligt honom sanna redan för 30 år sedan. Kristofer Lundström intervjuar tyska författaren Juli Zeh som skrivit framtidsskildringen ”Corpus Delicti”, om en hälsodiktatur år 2058. Verkligheten är ännu värre än i Orwells vision, menar hon och är själv en aktiv röst i dagens övervakningsdebatt.

Och hur såg året 1984 ut – egentligen?

Onsdag 8 oktober 21.30 i SVT1 och SVT Play.