Kobra säsongstartar med Domedagen (del. 1)

Kobra träffar Ed Peden, som sedan 16 år bor med sin fru i en ombyggd kärnvapensilo i Kansas.
Kobra träffar Ed Peden, som sedan 16 år bor med sin fru i en ombyggd kärnvapensilo i Kansas.

Är slutet nära? Kobras säsongsstart ägnas Domedagen och kommersen som bygger på vår skräck för den. Enligt vissa tolkningar av den så kallade Mayakalendern ska jorden gå under den 21 december i år. Och även om man inte tror på just detta datum är det många som på grund kärnvapenhot, klimatförändringar eller risken för kollaps av de ekonomiska systemen fruktar för att världen som vi känner den står inför sin undergång.

Tanken på världen undergång har fått människor runt om i världen att på olika sätt försöka förbereda sig. Det gäller allt från överlevnadskurser och att återerövra kunskapen om självhushållning på det naturen ger till att hamstra livsmedel som ska räcka i åratal, bygga kärnvapensäkra bostäder eller till och med invänta undergången på särskilda platser.

På landsbygden i delstaten Kansas i mellersta USA bor sedan 16 år Edward och Dianna Peden i en gammal kärnvapenanläggning, en underjordisk silo som tidigare rymde en kraftfull interkontinental kärnmissil. Idag omvandlat till ett fridfullt hem som de själva kallar en upplyftande vision om vår potentiella framtid. Via sitt företag säljer de även vidare andra gamla missilbaser. Kristofer Lundström intervjuar också författaren Susan Roy, som skrivit en uppmärksammad bok om den amerikanska undergångshysterin: ”Bomboozled: How the U.S. Government Misled Itself and Its People into Believing They Could Survive a Nuclear Attack”

Alarmberedskapen är bra inom kulturen – men hur är det i den verkliga världen? Faktum är att det på flera håll planeras för alla upptänkliga former av katastrofer. Men hur skulle ett domedagsscenario hanteras i Sverige och vilka skulle få veta vad som var i görningen?  Kobra besöker Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

SVT1 Onsdag 3 okt kl 21.30 och i SVT Play