Längtan efter det analoga

Varför vill vi klippa, klistra, ratta och knåda när det finns enkel, billig och bra digitalteknik? Är det analoga finare, mer äkta, eller är det bara ett uttryck för snobbism?

Chris Ware räknas som en av 2000-talets största serietecknare. Hans serieroman ”Building stories” har blivit en storsäljare. Det är en tung och otymplig box med 14 olika slags tryckta objekt – en produkt som knappast går att digitalisera. Chris Ware trodde att han skapat ett obskyr samlarobjekt, men nu har försäljningen nått långt över 100 000 exemplar. Vi möter honom i hans hem i Oak Park utanför Chicago.

Regissören Malik Bendjelloul berättar om estetiken som nyligen gav honom en Oscar.  Karaktäristiskt för Malik är hans förkärlek för att göra allting själv utan digitala effekter.

Manchester-baserade konstnären Naomi Kashiwagi berättar för Kristofer Lundström varför hon DJ:ar med en vevgrammofon.

På Magasin 3 i Stockholm ställer amerikanske konstnären Chris Burden ut, bland annat känd för enorma installationer i meccano. Hans senare verk handlar alla om hur man så energisnålt, effektivt och estetiskt tilltalande som möjligt kan förflytta människor.