Nu ska kycklingkyrkan räddas

Foto: SVT
På Java ligger ett bönehus i form av en duva

Långt uppe på ett berg i Indonesien ligger en kyrka – i form av en enorm fågel. I Kobra berättas nu den underliga historien om den hemlighetsfulla byggnaden.

– Vissa säger att det är en kyrka, vissa säger att det är en mötesplats, vissa ett hotell. Ingen vet, berättar en turist som vandrat upp för det höga berget för att besöka byggnaden.

Det är på ett berg på ön Java i Indonesien som den uppseendeväckande byggnaden ligger. Många är osäkra kring byggnadens ursprung men det sägs vara en kyrka, i form av en fågel.

Kyrkan byggdes under 80-talet men har sedan dess lämnats att förfalla – tills nu. Så fort byggnaden blev en ruin blev den också intressant.

– Det var graffiti över hela väggarna och de flesta fönstren var krossade, berättar en turist som besökte kyrkan ett och ett halvt år tidigare.

Programledare Kristofer Lundström bestämmer sig för att ta reda på bakgrunden till kycklingkyrkan och möter därför Daniel Alamsjah – mannen som fick en vision att bygga ett bönehus i form av en jätteduva i djungeln på Java.

Lina Thomsgård  besöker ett fängelse i albanska Spac som alla vill glömma, men som Kulturarv utan Gränser  vill bevara. Tillsammans ställer sig programledarna frågan varför vi är så fascinerade av moderna ruiner - när vi knappt orkar besöka de gamla.

Programmet sänds 3 november klockan 22.00 i SVT1 och SVT Play.