Så ser Syrien ut – utan våldet

I Kobra berättar fotografen Ivor Pricket om hur han skildrar vardagslivet i krigets Syrien
Den irländske fotografen Ivor Prickett skildrar vardagslivet i krigets Syrien – här en barberares lokal upplyst med generator under ett elavbrott

Medan bomberna faller över landet och flyktingarna färdas över Medelhavet i bräckliga båtar ser vi inga bilder från den vardag som fortfarande pågår i krigets Syrien. Men det är just vad det underjordiska syriska filmkollektivet Abounaddara och den brittiske fotografen Ivor Prickett försöker ge - en osminkad och till synes odramatisk bild av krigets vardag.

När de som flyr undan krigets Syrien anländer till den grekiska ön Lesbos står fotograferna redo på stranden för att fånga den laddade ankomsten. En av fotograferna är Ivor Prickett från Irland som i många år har rapporterat från oroshärdar.  Nu är han på plats för FN:s flyktingorgan UNHCR för att dokumentera flyktingkatastrofen. 

För Kobra på plats på Lesbos berättar Ivor Prickett om de svåra dilemman han som fotograf står inför. Bildens makt är enorm, det vet alla, inte minst efter de omskakande bilderna på treårige Alan Kurdi som drunknat på flykt över Medelhavet. Samtidigt är de etiska övervägandena monumentala när människor i nöd fotograferas. 

Kriget i Syrien har pågått i fyra år. Rapporteringen har den senaste tiden mest handlat om flyktingsituationen eller det storpolitiska spelet samtidigt som skildringarna av vardagen i det krigshärjade landet är närmast obefintliga. Det vill det underjordiska filmkollektivet Abounaddara ändra på. Sen revolutionens början 2011 har de postat en ny film på nätet varje fredag. 

Filmerna är korta, runt fem minuter och skildrar livet bortom bombkrevaderna, med ett påtagligt lugn eller med drastisk humor.  Nu äras Abounaddara för sina konstnärliga filmer. Kobra träffar det underjordiska filmkollektivets talesperson som befinner sig i New York för att ta emot ett pris. 

Idag åker inga västerländska medier till Syrien för att rapportera. Det är för farligt. Men från den lilla staden Kafranbel i nordöstra Syrien hörs och syns motståndet mot Bashar Al-Assads regim också utanför landets gränser. Staden har blivit känt över hela världen för sina karikatyrer och banderoller på engelska som läggs ut på nätet efter demonstrationerna på fredagarna. Kobra träffar Iman Alahmad, en av karikatyrtecknarna som innan flykten till Sverige bodde i Kafranbel.

Avsnittet sänds klockan 22.00 tisdag 10 november i SVT1 och SVT Play.