Kommunpampar – bakom kulisserna

Foto: Carl-Johan Söder/SVT
Kommunpampar

Inga röster – inget jobb. Varje dag fattas beslut över ditt huvud som påverkar dig. I en varm och humoristisk samtidsskildring följer vi med bakom kulisserna in till kärnan i svensk politik.

I nya dokumentärserien Kommunpampar visas de konflikter som följer av ett beslut, vare sig det handlar om att lägga ned en skola, ogräs i asfalten eller starta en ny busslinje. Upprörda medborgare prövar de folkvaldas tålamod och politikerna gör taktiska utspel för att kamma hem poäng hos väljarna.

Vi lär känna eldsjälarna Miguel Odhner (S) som fiskar röster för att vinna nästa val i Kungälv, Ebba Busch (KD) i Uppsala som rör sig vant mellan morgonsoffor, invigningar och styrelsesammanträden, Péter Kovács  (M) som vill bygga höghus i Höganäs och ofta får höra att man ser honom som en diktator, Brittis Benzler (V) som blåser till strid om färjetrafiken till Gotland, vilka alla tar ansvar för att vår vardag ska fungera.

– Vi tycker det är viktigt att skildra kommunpolitikernas villkor och vardag. De är demokratins arbetsmyror som sliter och brinner för sina jobb och vi följer dom på nära håll i både med- och motgångar, säger Patrick Bratt, exekutiv producent på SVT.

– När vi började med det här projektet hade vi ingen aning om det otroliga engagemang som våra kommunpolitiker lägger ner på sitt jobb. Det är sällan vi skrattat och gråtit så mycket under en produktion, berättar Niklas Fröberg, exekutiv producent Silvio AB.

Resultatet är ett ärligt, rörande, underhållande, informativt, tidsdokument över Sverige år 2013.

Premiär 10 september 21.00 i SVT1 och SVT Play