Lär känna Ebba Busch

Ebba Busch i Kommunpampar.

Ebba Busch (KD) från Uppsala har sikte på den politiska eliten.

2010 blev 23-åriga Ebba Sveriges yngsta kommunalråd. Två år senare är hon ordförande i Äldrenämnden i Sveriges fjärde största stad och ansvarig för en budget på två miljarder kronor. Hennes unga ålder till trots är hon både en rutinerad politiker och en briljant retoriker.

Men att det blåser på toppen får Ebba känna på när det är dags för nedskärningar. Oppositionen tar varje tillfälle i akt att kritisera och lokalpressen hugger ständigt på minsta snedsteg. Att se till både kommunen i stort och den enskilda människan visar sig inte vara det lättaste.

Hur tacklar hon kritiken mot beslutet att ”gå med både yxa och osthyvel i budgeten” och vem ska stå till svars för den sjunkande standarden på de privatiserade vårdhemmen? Hur står man fast vid en ideologi när resultaten av ens politik inte motsvarar förväntningarna? Är Ebba helt oberörd inför faktum eller finns det en mänsklig sida där bakom den professionella fasaden?

Vid sin sida har hon sin sekreterare Simon. Stilsäker som få och med ett oerhört intresse för politik är han Ebbas främsta bollplank. Han förbereder material för presskonferenser och analyserar mediaframträdanden in i minsta detalj. Tillsammans bildar de ett team som inte väjer för varken svåra frågor eller beslut.

Ebba rör sig vant mellan morgonsoffor, invigningar och styrelsesammanträden. Det verkar som att det inte finns någon gräns för hur långt hon kan gå. Kommer hon efterträda Göran Hägglund som partiledare? Flyttar hon till Bryssel tillsammans medLars Adaktusson? Eller lockar det privata näringslivet?

Kommunpampar

Svensk dokumentärserie från 2013