Lär känna Péter Kovács

Péter Kovács i Kommunpampar

Péter Kovács (M) från Höganäs har stora visioner i en liten kommun.

Att vara politiker är att balansera på en knivsudd, säger Peter. Gränsen mellan ledare och diktator är hårfin.

Peter rör upp starka känslor i Höganäs kommun. 2007 uppförde han ett 15-våningshus mitt i byn, och nu finns långt gångna planer på ännu ett höghus bredvid Höganäs strand. Hans vision är att utvidga Höganäs och sätta kommunen på kartan. Han kallas för maktgalen, och att han i staden bara vill skapa sitt egna lilla mini-Manhattan. Men Peter är fast övertygad om att han har rätt.

Ända sen han var 14 år har han haft ett mål, att bli kommunstyrelsens ordförande i Höganäs. ”Hellre nummer 1 i Höganäs än nummer 349 i Stockholm” som han säger. Och nu när han nått dit, finns ingen tid att spilla. Han är en hejdlös politiker med så många idéer att de anställda runt omkring får hejda honom varje dag.

Men trots att viljan finns blir inte allt som man har tänkt sig. Kan den starka viljan att nå målen åsidosätta de mjuka värdena? Och hur lyckas man arbeta 75 timmar i veckan utan att försumma sina barn? Går det överhuvudtaget?

Många i Höganäs är arga och rädda att han förstör det genuina och fina i kommunen. De tycker att Peter kör över sina motståndare och tar för alltför snabba beslut. De menar på att han är helt fartblind och att allt han gör baseras på en vision om tillväxt. Men han har självklart många anhängare också. Folk som börjar tro på hans ord att allt är möjligt.

Kommunpampar

Svensk dokumentärserie från 2013