SVT lyfter sex kvinnor som skapade den moderna svenska konsten

Elsa Beskow, Hilma af Klint och Siri Derkert kollage
Elsa Beskow, Hilma af Klint och Siri Derkert är några av de kvinnliga konstpijonärerna vi kommer få se i programmet Konsthistorier.

Nytt program om sex pionjärer i den svenska konsthistorien. Siri Derkert, Elsa Beskow, Hilma af Klint, Vera Nilsson, Lena Svedberg och Gunvor Nelson tar plats i programmet Konsthistorier. Med hjälp av några av våra mest spännande samtida konstnärer upptäcker vi deras liv och verk.

I varje avsnitt möter den samtida konstnären fans, vänner, släkt och kännare för att ta reda på mer om föregångaren. Varje konstnärspar har en gemensam tematik. I en utblick möter vi även internationella konstnärer som arbetar i samma område.

Konsthistorier har premiär onsdag 25 januari klockan 20.20 i SVT2 och SVT Play.

Avsnitt 1: Saga
Elsa Beskow och Roger Andersson
Hennes fantastiska sagoböcker har förtrollat sina läsare, stora som små. Elsa Beskow sägs vara den som introducerade den svenska bilderboken i utlandet. Hennes verk har anklagats för att sakna djup, men flera moderna kritiker har hävdat motsatsen och sett Elsas imponerande naturvärldar som radikala!

Även i Roger Anderssons konstnärsvärld är vi omgivna av naturen, men här flätas subkulturer, döskallar och mystik samman med de vackert snirkliga växterna.

Medverkar gör även bland andra konstnären Jake Chapman och författaren Jan Guillou.

Avsnitt 2: Ockultism
Hilma af Klint och Jonny Johansson
Hilma af Klints liv och konst präglades av högre medvetanden, seanser och andra dimensioner. I sitt testamente bestämde hon att hennes abstrakta verk skulle vara bakom lås och bom i 20 år efter hennes död – eftersom hon var övertygad om att man först då skulle inse deras betydelse.

I dag gör vi det. Hilma af Klint är en abstrakt pionjär och hennes konst visas på världens största museer. De har även tolkats av en av Sveriges mest framgångsrika modeskapare: Jonny Johansson, chefsdesigner på Acne Studios.

Medverkar gör även bland andra konstnärerna Tony Oursler, Christine Ödlund och en av världens mest inflytelserika konstkritiker och curatorer Hans-Ulrich Obrist.

Avsnitt 3: Relationer
Vera Nilsson och Sara-Vide Ericson
Vera Nilsson liv präglades av stor självständighet. En expressionist, fredskämpe och debattör. Hon kom att, mot sin vilja, bli ihågkommen främst för sina barnskildringar. Dessa anarkistiska målningar kallades äckliga och orena eftersom hon gick ifrån det inställsamma, och istället valde att skildra barn som var fullt upptagna av att vara just barn.

Sara-Vide Ericson blottar beteenden och det undermedvetna i sina mäktiga målningar. Både Sara-Vide och Vera målar mänskliga dramer, och vi har fört dem samman.

Medverkar gör även bland andra konstnären Michael Borremans.

Avsnitt 4: Tunnelbana
Siri Derkert och Nug
Siri Derkert var, som Nug uttrycker det, en riktig "punksångerska". Fast inom konsten alltså. Vid närmare 80 års ålder är hon klar med sina mäktiga ristningar i naturbetong på Östermalms tunnelbanestation, ett helt nyskapande verk i det offentliga rummet.

I samma tunnelbanemiljö fick den skygge konstnären och graffitimålaren Nug sitt genombrott med Territorial pissing. Båda verken har varit källor till provokation, hejarop, upprördhet, debatt och nytänkande i sina olika tider.

Medverkar gör även bland andra konstnärerna Astrid Sylwan och Åsa Jungnelius.

Avsnitt 5: Politik
Lena Svedberg och Makode Linde
Med groteska, satiriska bilder med ett myller av gestalter och radikal svärta riktade Lena Svedberg kritik mot samhället. 1972 fick hennes konstnärskap ett tragiskt slut då hon kastade sig ut från sin lägenhet.

40 år senare blev Makode Linde internationellt känd genom verket Painful Cake, som skapade debatt kring rasism långt utanför konstvärlden.

Medverkar gör även bland andra konstnären Ed Atkins.

Avsnitt 6: Identitet
Gunvor Nelson och Roxy Farhat
I det här avsnittet upptäcker vi en av Sveriges mest betydande filmkonstnärer! Gunvor Nelsons radikala verk om vardagens absurditeter och dekonstruerade kroppar har gjort henne till en pionjär inom sitt fält, och hennes verk som kallats milstolpar i den feministiska filmhistorien.

Roxy Farhat skapar videokonst och uppmärksammade performance, som enligt henne inte varit möjliga utan feminismen och systerskapet.

Medverkar gör även bland andra regissören Sara Broos och konstnärerna Kurt Ralske och Lina Selander.