Provokativa och nyskapande konstnärer i Konstkuppen

Lena Philipsson och konstnären Marianne Lindberg De Geer.
Lena Philipsson och konstnären Marianne Lindberg De Geer.

Krig och våld, Jesus som homosexuell och ett stort hål borrat genom månen – tidigare motiv för Konstkuppens konstnärer.

Elisabeth Ohlson Wallin är fotograf och fick sitt stora genombrott i samband med fotoutställningen Ecce Homo 1998. Ecce Homo turnerade under två år i Sverige och Europa, vilket flera gånger ledde till upplopp och demonstrationer. Ohlson Wallin tar ställning för kristna HBT-personers rättigheter och hennes bilder är ofta inspirerade av bibliska målningar.

Carolina Falkholt är graffitikonstnär. Sedan slutet av 1990-talet har hon arbetat med att utveckla konstformen graffiti, mot en musikalisk, performativ och social praktik. Skapandet involverar ofta andra verksamma konstnärer, men även allmänheten och organisationer.

Peter Apelgren tänkte bli ingenjör, men hamnade istället i Florens där han gick en flerårig utbildning inom bildkonst. Peter är inte bara konstnär, han är även tv-man, trendorakel, föreläsare och komiker. Han deltog bland annat i invigningen av Friidrotts-EM 2006 på Ullevi där han snabbt improviserade fram en egen version av en Picassotavla.

Juan Pedro Fabra Guemberena arbetar ofta med krig och våld i sina verk. I grunden är han målare och hans konstnärskap har rört sig runt bilden, även om han redan på Konsthögskolan bytte ut penslarna mot fotografi och video. Fabras konst har bland annat visats på Vendigbiennalen 2003, Pragbiennalen 2005 och Modernautställningen 2006.

Marianne Lindberg De Geer är konstnär, dramatiker och kulturskribent. Hon har intresserat sig för konstvärldens maktstrukturer som hon har ifrågasatt både i sin konst och som debattör. Många av hennes verk har provocerat och skapat debatt. Hon var ledamot av Kulturrådet 2003 – 2010 och har tilldelats många priser och titlar, t ex Stockholms stads hederspris 1997 och blev 2009 årets konstnär i Aftonbladet.

Johan Zetterquist skapar förslag till offentliga konstverk. Förslagen gestaltas i modellform med kompletterande bilder, ritningar, skulpturer och installationer. Hans idéer är dock oftast omöjliga att förverkliga då de är alldeles för kostsamma och politiskt inkorrekta. Bland hans idéer finns ett stort hål borrat rakt igenom månen. Zetterquist undervisar på Valands konsthögskola.

Konstkuppen

Lena Philipsson och sex konstnärer gör nedslag i Sverige