Den stora älgchatten

I anslutning till direktsändningen av Den stora älgvandringen på SVT Play, och i Duoappen, kan du logga in och delta i Den stora älgchatten!

Vi vill att chatten ska vara en trevlig och inbjudande plats där alla ska känna sig välkomna oavsett förförståelse eller bakgrund. Här listar vi några saker som är viktiga att veta om du vill delta.

Läs gärna de pinnade meddelandena högst upp i chatten om du vill komma i kapp vad som hänt sen sist!  

Du som skriver har själv ansvar för att dina inlägg följer våra regler. Ser du ett inlägg som bryter mot våra kommenteringsregler är vi tacksamma om du uppmärksammar oss på den genom att mejla till svtslow@svt.se.   

Inlägg som vi INTE accepterar:  

 • Vi tillåter inte aggressiva inlägg eller personliga påhopp, hot eller förtal.  
 • Vi polisanmäler alla hot mot oss eller mot andra, samt kommentarer som kan utgöra hets mot folkgrupp. Det senare kan handla om att man skriver nedsättande saker om grupper utifrån t ex nationalitet, etnisk härkomst, tro eller sexuell läggning.  
 • Vi tar oss rätten att radera spam och inlägg som inte för diskussionen framåt.  
 • Vi tillåter inte kommersiella budskap.  
 • Vi tillåter inte inlägg eller kommentarer som syftar till att nedvärdera grupper utifrån exempelvis kön, hudfärg, etnicitet eller sexualitet.    
 • Inlägg som kränker annans upphovsrätt är inte tillåtna.    
 • Vi har en restriktiv hållning när det gäller länkar.    
 • Vi tillåter inte att man sprider rykten eller privata uppgifter om namngivna eller på annat sätt utpekade personer.
 • Vi är restriktiva med personliga uppgifter, så som ålder och adresser eller att uppge egna kontaktuppgifter så som sociala medier-konton.
 • Vi är restriktiva med emojis som inte fungerar på alla plattformar, exempelvis älg-emojin som bara ser ut som en "konstig fyrkant". Inlägg med bara dessa emojis raderas, för att man inte ska uppleva eller tro att det är tekniska fel.
 • Chatten är en plats för dialog, den ska inte användas som en megafon för en politisk åsikt eller ideologi.  
 • Användare som bryter våra kommenteringsregler kan komma att blockeras. 

Men hörrni, jag har väl rätt att säga vad jag tycker?  

Ja, men inom vissa gränser. I regeringsformen står det att yttrandefrihet är ”frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor. Yttrandefriheten regleras i Sveriges grundlag och garanterar medborgarnas rättigheter i förhållande till staten. Det är en av förutsättningarna för ett demokratiskt samhälle. Men det finns ändå lagliga gränser för vad som är okej att uttrycka och inte. Till exempel är hets mot folkgrupp och förtal brottsligt.  

Yttrandefriheten innebär inte heller att alla har rätt att uttrycka sin åsikt var som helst – det är alltså ingen rättighet att få uttrycka sig i de kanaler som SVT ansvarar för. På våra plattformar bestämmer vi helt enkelt.  

Om ni tar bort inlägg, är inte det censur?  

Nej, på våra plattformar bestämmer vi. Det kallas moderering. Vi har valt att lägga ribban högre än vad lagen kräver eftersom vi vill ha ett trevligt samtalsklimat där alla känner sig trygga och vågar uttrycka sina synpunkter.  

Vad gör jag om jag sett en kommentar som inte är okej?  

Ser du något som inte hör hemma i chatten så mejla svtslow@svt.se. Det är vi mycket tacksamma för!  

Vad gör ni med inlägg som bryter mot lagen?  

Inlägg som bryter mot lagen (exempelvis hot eller hets mot folkgrupp) tas bort och anmäls till polisen. I arbetet med modereringen döljs och raderas inlägg som klart bryter mot kommenteringsreglerna och i vissa fall blockeras även användare.  

Kort sagt; tyck gärna olika – men låt oss vara schyssta i samtalen. 

Mvh
/ Den stora älgvandringen-redaktionen

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss