Julkalendern, lucköppningen och julköket

I över 60 år har SVT sänt julkalendrar. Från Teskedsgumman, till Trolltider, till Tusen år till julafton. Årets julkalender 2023 är Trolltider – legenden om Bergatrollet.

Kjell Bergqvist, Malte Gårdinger, Helmon Solomon, Ossian Skarsgård, Nour El Refai, Matilda Gross i årets julkalender Trolltider - legenden om Bergatrollet

Årets julkalendern blir ett kärt återseende, Trolltider.  Det är en historia fylld med spänning i den magiska trollvärlden. Det blir en ny historia, där vi får träffa många av de populära karaktärerna från originalet från 1979 igen.

Premiär är självklart den 1 december!

Vanliga frågor och svar

Kan jag se julkalendern utomlands?

Ja! Vi har rättigheter att under hela december visa julkalendern i hela världen.

Kommer julköket tillbaka?

Nej, inga nya avsnitt av julköket kommer.

Däremot kommer vi visa några gamla favoriter på SVT Play och SVT Barn.

Var hittar jag papperskalendern?

Butikerna ansvarar själva för försäljningen och vi kan inte svara på hur det ser ut med leveranser. Bäst är om du vänder dig till butikerna själva och frågar.

Varför gör SVT julkalendrar?

Traditionen med julkalendern sträcker sig över 60 år. Vi vill fortsätta skapa gemenskap för hela publiken med berättelser som underhåller och berör.

Varje år har vi miljonpublik på julkalendern och under de senaste åren har vi slagit flera publikrekord. 

Det känns viktigare än någonsin att kunna erbjuda julmys, värme och gemenskap över generationerna.

Hur arbetar SVT med julkalendrar?

Vi försöker variera julkalendern så det blir en bra mix över tid, till exempel mellan saga, äventyr, spänning och humor.

Julkalendern behöver inte handla om julen, men julen behöver finnas med som ett lager. Kalendern bör utspela sig under december månad och sista avsnittet i historien bör vara på julafton.

Vi samarbetar alltid med produktionsbolag som har erfarenhet av dramaserier sedan tidigare. Det första arbetet som behöver göras är att knäcka ”generationskoden”. Med andra ord hitta in i premissen för en historia som lockar både vuxna och barn samtidigt då julkalendern har målgruppen 5 till 100 år.

Det är ett stort arbete att skriva manus till 24 avsnitt, vilket motsvarar fyra långfilmer på raken. Det kräver erfarna manusförfattare som har skrivit tv-serier och långfilm innan.

Vi får ofta idéer från privatpersoner till julkalendrar och det uppskattar vi, men för att utveckla och skriva en julkalender krävs en gedigen erfarenhet som manusförfattare.

Vad är lucköppningen?

Lucköppningen är en mysig tradition där vi tillsammans öppnar dagens lucka och räknar ner dagarna fram till julafton tillsammans med Markus Granseth. Lucköppningen kan också avrunda och fånga upp innehåll i dagens avsnitt.

2024: Snödrömmar

Snödrömmar är ett spännande juläventyr som utspelar sig i en magisk fjällvärld som spelas in i Norrbotten.

Den lilla familjedrivna skidorten Gavmofjäll är i normala fall ett snöparadis, men just den här december faller ingen snö på fjället, trots att alla andra fjäll runt omkring gnistrar vita. Systrarna Ristin & Aila inser snart att Gavmofjäll inte är någon vanlig plats, & blir indragna i ett mysterium där kryptiska drömmar öppnar dörren till fjällets hemligheter.

Du kan läsa och se mer om den här.

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss