Julkalendern, lucköppningen och julköket

I över 60 år har SVT sänt julkalendrar. Från Teskedsgumman, till Trolltider, till Tusen år till julafton.
Kjell Bergqvist, Malte Gårdinger, Helmon Solomon, Ossian Skarsgård, Nour El Refai, Matilda Gross i årets julkalender Trolltider - legenden om Bergatrollet

2023

Årets julkalendern blir ett kärt återseende, Trolltider. Trolltider – legenden om Bergatrollet är en historia fylld med spänning i den magiska trollvärlden. Det blir en ny historia, där vi får träffa många av de populära karaktärerna från originalet från 1979 igen.

Premiär är självklart den 1 december!

– Trolltider är en av SVT:s mest älskade julkalendrar någonsin och det känns fantastiskt att vi kan bygga vidare på den succén och skapa en ny magisk och trolsk julsaga i samma anda. Den nya historien passar flera generationer och innehåller massor av julmys, spänning, humor och magi, säger Anna Alandh programchef på SVT.

Om handlingen

Enligt legenden härskade för länge sedan det mäktiga Bergatrollet över Norden och spred kaos. Tillsammans lyckades de fyra folken - trollen, feerna, häxorna och människorna - få honom att somna med hjälp av en magisk bärnsten. Men en dag råkar en människa hitta stenen och bryter magin som håller trollet sovande. Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, slår sig samman för att hindra Bergatrollet från att vakna och ta över världen igen. Men lyckas de hitta stenen i tid och rädda världen?

I sin jakt på bärnstenen möter Saga och Love flera karaktärer som var med i Trolltider från 1979: den underbara fen Dorabella, den sura häxan Mara, den plikttrogna Vätten, den grinige maktmästaren Gorm och det snälla, men lite korkade trollet Kotte.

Vanliga frågor och svar

Hur arbetar SVT med julkalendrar? 

Vi vill med alla julkalendrar förmedla ett värde som kan gå som en röd tråd och som ger kalendern tyngd och djupare mening, för alla. Det kan exempelvis handla om att våga drömma eller att tro på sig själv.

Julkalendern blir som bäst när den balanserar på gränsen mellan tidlös saga och moderna referenser. Utöver det så har vi en del ingredienser som en kalender måste innehålla, nämligen:

  • Skickliga manusförfattare. De ska skapa en historia för åldern 3 till 99, vilket inte är det lättaste. 
  • Snö och vinter. Vi försöker få med årstiden så gott det går.
  • Tradition. Det ska vara med saker så som jul, mys, bockar, tomtar, sagor och myter. Men kanske inte allt på samma gång.
  • Igenkänning. Det handlar om en bredd, både i karaktärer och humorn. Alla ska se sig själva och skratta med.

Alla ska kunna identifiera sig i något av SVT och SVT Barns program. När det kommer till julkalendrar är denna fråga extra viktig, det är hela Sveriges berättelse om julen.

Vi arbetar kontinuerligt med hur vi gestaltning och representation. Hur vi får en mångfald och en bred blandning av bakgrunder. Både bakom och framför kameran!

Vad är lucköppningen och julköket? 

Julkalendern presenteras varje dag av Markus Granseth, som är barnens julvärd och sköter lucköppningen. Lucköppningen är en mysig tradition där vi tillsammans öppnar dagens lucka och räknar ner dagarna fram till julafton. Det ger barnen ännu mer gemenskap! 

Julköket är en populär fortsättning på det saknade programmet Köket. I år visas julköket endast på fredagar, lördagar och söndagar med bland annat Eva Röse, Sussie Eriksson och Emil och Viktor Beer från I Just Want To Be Cool.

Många barn vill se på humor och Julköket är fyllt med gapskratt och humor rakt igenom. Ett av få program där vi tillåter lek med mat och tillåter oss själva vara lite busiga och dåliga.

Från och med julafton kommer vi att sända tidigare avsnitt av julköket.

Hur gör ni med all rekvisita i julköket? 

I Julköket sitter Markus Granseth med olika kända gäster i en slags ställning som gör att maten de försöker laga ramlar ner på gästen bredvid. Vi har gjort medvetna val när det gäller vilken mat som vi använder i programmet och som ska ha så liten inverkan på miljön som möjligt.

Vi tar bara 1 tagning också vilket gör att vi håller igen på svinnet. I år bjuder vi på Julköket endast fredagar, lördagar och söndagar vilket också minskar matsvinnet. Vi tror att både barn och vuxna behöver få skratta och skoja i dessa mörka tider som ibland kan kännas tunga och med mycket oro för det som händer både här i Sverige och i världen. Tanken är att Julköket ska ge några minuters glädje och skratt för hela familjen.

Vi jobbar så att vi byter ut vissa varor eller tillverkar varor så att det ska se ut som till exempel saffran men det är något helt annat som inte är dyrt. Vi "fuskar" alltså en hel del som man ofta gör vid inspelningar. 

Se bakom kulisserna på Julköket via videon här!

Var hittar jag papperskalendern?

Butikerna ansvarar själva för försäljningen och vi kan inte svara på hur det ser ut med leveranser. Bäst är om du vänder dig till butikerna själva och frågar.

Sök efter svar och guider