Koppla ihop din dator och tv

Du kan koppla ihop din dator med din tv. När datorn är ihopkopplad med tv:n kan du sitta i tv-soffan och se program från SVT Play - när du vill.

Det finns många olika slags datorer och tv-apparater. Här beskriver vi de vanligaste varianterna. Om det inte stämmer med just din dator och tv, kan du prata med din tv- eller datorhandlare, så hjälper de dig.

Anslut bilden

Du behöver en sladd som ansluter tv:n med datorn för att kunna föra över bilden. Det finns flera olika typer av ingångar på tv:n beroende på modell, bland annat HDMI, DVI, VGA och Scart.
Du får bäst bild med HDMI eller DVI, näst bäst med VGA.
 

Bild på olika typer av anslutningskontakter


HDMI på både tv och dator

HDMI på tv och dator ger ljud och bild av hög kvalitet. För att koppla ihop apparaterna behöver du en HDMI-sladd. Den köper du i en teknik- eller datoraffär.

Du kan behöva ställa om ljudinställningarna på datorn.

  • Om du har Windows 7 eller senare, gå till Kontrollpanelen och välj "Ljud" - "Uppspelning av ljud". Ändra till din HDMI-utgång.
  • Har du Mac OS X går du in på ”Systeminställningar” – ”Ljud”. Det kan vara så att ditt grafikkort inte stödjer ljud i HDMI-kontakten. Läs i manualen för ditt grafikkort.

HDMI-utgång på tv:n och DVI-I eller DVI-D på datorn

Det ger också bra bild. Skaffa en sladd som kan koppla ihop HDMI med DVI-D eller DVI-I.

DVI på tv:n och mini-DVI på datorn

Anslut bilden med en adapter. Adaptern köper du i en tv- eller datorbutik. Mini-DVI finns bland annat på Macbook Air. Nyare modeller av Macbook har en port som heter USB-C.

VGA på både tv och dator

Anslut bilden med en VGA-sladd.

Hemmabioreceiver

Hemmabioreceivers fungerar olika. Vissa kan bara ansluta ljud, andra kan ansluta både ljud och bild. Läs i din manual hur din receiver fungerar.

Vilken sladd ska jag köpa?

Se bilden ovan. Ett bra tips, om den inte gör dig klokare, är att ta kort på de olika ingångar ("hålen") till din tv och dator, och sedan visa bilderna för säljaren i tv- eller datorbutiken.

Anslut ljudet

Om du har kopplat via HDMI-sladd följer ljudet med, dock kan det finnas undantag då du kopplar in din HDMI-sladd via en adapter (exempelvis när du använder dig av en Mac).
Beroende på vilken datormodell du har samt vilken sorts adapter du använder dig av så kan du behöva koppla ljudet separat via en ljudsladd. Du kan fråga din tv/dator-handlare hur du ska gå tillväga. Annars är en enkel lösning att använda datorhögtalarna.

 

Visa datorns bild på din tv

I vissa fall kommer bilden upp automatiskt på tv:n. I andra fall står det på tv:n att den inte hittar någon signal. 

  • Det finns oftast en knapp på fjärrkontrollen som det står "Source" på, eller som har en fyrkant med pil in. Tryck på den knappen och välj rätt kanal.

Se efter i tv:ns användarmanual om du är osäker på hur du ska göra.

4. Ställ in bilden

Ibland visar tv:n fel storlek på bilden. Ändra inställningarna på din dator för att rätta till det. Läs i datorns hjälpavsnitt om du är osäker på hur du ska göra.

5. Styr med trådlös mus och/eller trådlöst tangentbord

Om du använder en trådlös mus kan du sitta kvar i soffan och välja program. Med ett trådlöst tangentbord kan du även skriva sökord.

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss