Oseriös reklam, nätfiske och bedrägerier

Ibland blir SVT kontaktade av personer som stött på reklam för produkter eller tjänster där SVT:s namn eller program figurerar. Det är inget som SVT själva står bakom eller godkänt. Det händer också att personer får bluffmejl som ser ut att vara från SVT, men egentligen inte är det, där syftet är nätfiske (phishing). Nedan kan du läsa mer om hur SVT:s namn, bilder och produkter ibland används i marknadsföring och utskick av oseriösa aktörer. Du kan också läsa om hur vi arbetar och vad som ofta utmärker en reklam eller ett bluffmejl som försöker vilseleda och bedra.

SVT ingår inte i några kommersiella samarbeten. Det finns däremot oseriösa aktörer som gärna luras och använder SVT:s namn och bilder i marknadsföring. 

Bedrägeri, eller scam som är den engelska översättningen på lurendrejeri, syftar ofta på ett oärligt tillvägagångsätt för att komma över något. Det kännetecknas av att man försöker lura en person genom att utgöra sig för att vara någon annan. 

Spoofing och bluffutskick innebär att någon utnyttjar en identitet som tillhör en person eller ett företag. Syftet är att bedra någon annan och få tillgång till känslig information, såsom lösenord eller kontouppgifter. Spoofing sker online och kan förekomma både över mejl, sms eller på sociala medier. Som exempel kan bedragare utge sig för att vara ett välkänt företag och skicka ett mejl med länkar till en falsk hemsida.

Det finns externa aktörer som använder sig av bilder från våra program i sin reklam. Ibland används även bilder på programledare och medarbetare. Ofta handlar det om spel, investeringar eller liknande ämnen. Detta är inget som SVT står bakom eller har gett sitt godkännande till.

Hur kan det se ut?

Mejlutskick är ett vanligt format för en bluff. Det går att vilseleda en mottagare genom att byta ut vilken avsändare som syns i ett mejlutskick. På detta sätt kan ett mejl verka komma från en avsändare som man känner igen och litar på, men egentligen är det från någon annan. 

Ämnet i mejlet kan ofta verka brådskande, t.ex uppgifter om att en prenumeration eller ett abonnemang går ut. Det kan också vara påtryckningar om att det krävs en registrering av bankuppgifter för att lagring av data eller liknande ska fortgå, eller att man genom att klicka sig vidare kan vinna något.

Tänk på det här

SVT arbetar enligt följande:

  • SVT frågar aldrig om kort- eller bankuppgifter. Om du stöter på detta i anslutning till SVT:s tjänster så vill vi gärna veta om att det sker. Då kan det vara tal om en extern aktör som använder sig av adresser eller sidor som liknar SVT:S egna, eller på andra sätt vilseleder dig till att komma över pengar.
  • Om du har ett SVT-konto så kan vi skicka mejl till dig från verifiering@svt.se. Om du ska logga in på SVT Play så kommer inloggningskoden att skickas till dig från den adressen. Mejl från adressen kan också handla om att vi informerar om borttagande av ett konto som inte längre används.
  • Adressen no-reply@svt.se använder vi bland annat för att skicka ut nyhetsbrev. 
  • Ibland genomför vi undersökningar och skickar ut enkäter. Då kan du bli kontaktad via brev, över telefon eller på sms. Det görs av externa aktörer, på uppdrag av SVT. Observera att SVT, eller de externa aktörerna, aldrig frågar om kort- eller bankuppgifter.

När du är ute på nätet:

  • Klicka bara på kända länkar. Var vaksam på tillagda bokstäver i länkadresser, som inte stämmer överens med hur det brukar se ut.
  • Ge inte ut lösenord eller andra personliga uppgifter.

Jag är osäker på ett mejl eller en sida  som utgör sig för att vara från SVT?

Om du är osäker på ett mejlutskick, en sida eller något annat du stött på där det är otydligt om SVT eller någon annan står bakom det, så är du välkommen att kontaka oss för vägledning och hjälp. Här hittar du våra kontaktuppgifter.

Om du blivit utsatt för ett bedrägeri på internet

Bedrägerier ska alltid polisanmälas. Om bankuppgifter är inblandade ska man också kontakta sin bank.

Mer information

Internetstiftelsen har hemsidan internetkunskap.se, där man kan läsa och lära sig om allt som har med internet och vår digitala värld att göra. Där finns bra information och snabbkurser i hur man känner igen och skyddar sig mot bedrägerier på nätet. Läs gärna mer där: https://internetkunskap.se/sakerhet-pa-natet/ 

 

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss