Så arbetar SVT med kultur

Ibland får vi frågor om vårt innehåll av kultur. Faktum är att SVT är bland de public service-bolag i världen som har flest kulturprogram.

Två medarbetare i studion för programmet Babel

År 2022 sände vi totalt 1 421 timmar "kultur och musik" i våra linjära kanaler, vilket är samma nivå som 2021 men något mindre än 2020.

Du hittar allt vårt utbud av kultur på SVT Play här.

Här är ett litet utdrag gällande vårt uppdrag av kultur ur vår redovisning 2022:

"Som Sveriges största kulturinstitution utvecklar och bekostar SVT på egen hand och i samarbete med andra en mångfald av produktioner av hög kvalitet. SVT har ambitionen att vara Sveriges mest uppskattade kulturleverantör, med en bred palett av olika program och uttryck. Att fördjupa, utveckla och vidga kulturutbudet innebär för SVT ett utforskande av nya berättarformer och nya ämnesval. Syftet är att göra kultur tillgängligt för fler och att erbjuda fler perspektiv på vår samtid. […]

Daglig kulturbevakning och granskning hanteras av Kulturnyheterna, med sändningar från tidig morgon till sen kväll och dygnet runt i appen SVT Nyheter. Under 2022 har redaktionen följt hur kulturlivet återkommit efter pandemin men också sett kvardröjande effekter av nedstängningarna. Kriget i Ukraina, valrörelsen, den återstartade bokmässan och Nobelpriset i litteratur har också tagit stor plats i bevakningen. […]

Under året som gått har SVT:s satsning på scenkonst fortsatt. Inom ramen för SVT Scen görs föreställningar med teater, opera, dans och klassiska konserter tillgängliga för alla när man själv vill på SVT Play."

Du hittar hela vår public service-redovisning här. 

Varför finns inte xx i ert kulturutbud?

Det finns flera kulturyttringar och vi kan inte visa allt hela tiden. Förutom våra egna kulturprogram så sänder vi stundtals konserter från världen över, dokumentärer om betydelsefulla personer inom kulturen eller serier om nya talanger. Vår ambition är att skapa en sådan mångfald som möjligt inom ramen för de alla de timmar vi sänder "kultur och musik".

Eva Beckman, dåvarande programbeställare för Kultur, Fakta och Evenemang på SVT skriver så här i DN;

"Som alltid, när det talas om kulturskymning på SVT, oftast yttrat av någon kultur- eller ledarskribent som svepande ondgör sig över förflackningen, får jag en stark lust att påpeka att SVT har fler kulturprogram än något annat public servicebolag i världen. Vad gäller litteraturen recenseras nyutkomna böcker regelbundet i dagliga ”Kulturnyheterna”. Vi har till och med ett specialprogram om nyutkommen litteratur, ”Babel”. Författare porträtteras i ”K Special” och diskussionen om litteratur förs regelbundet i ”Kulturveckan”. För att bara nämna några exempel."

Läs gärna hela Eva Beckmans text här.

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss