Så arbetar SVT med sport

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om SVT:s utbud av sport.

Massa skärmar i ett av SVT:s kontrollrum där vi producerar Vinterstudion

Vi har Sveriges största sportredaktion där vi arbetar aktivt för en jämställd sportbevakning och vara ledande i rapporteringen av breddidrotten i Sverige.

Vilka matcher och mästerskap visar SVT?

Vi strävar efter att visa ett brett utbud av sporter och att bevaka hela sportvärlden. För att leverera högkvalitativa sändningar behöver vi göra vissa prioriteringar.

När vi väljer ut vilka sporter vi vill visa utgår vi bland annat från dessa faktorer:

  • Intresset för sporten. Och då specifikt i Sverige, vilket vi undersöker löpande utifrån exempelvis antalet åskådare på plats och antalet utövare i Sverige. Vi ser att topplistorna skiljer sig, både mellan könen och mellan olika åldersgrupper.
  • Rättigheter. Detta gäller särskilt för livesänd sport. Det finns sporter som vi skulle vilja sända, men där någon annan äger rättigheterna.
  • Landslagens internationella prestationer.
  • En jämställd sportbevakning. Vi arbetar i allmänhetens tjänst, för det svenska folket och ska såldes också bevaka hela den svenska idrotten.
  • Profiler och nyckelspelare. Om det finns starka profiler i lagen som många intresserar sig för.
  • Nyhetsvärde. Om det finns ett särskilt nyhetsvärde, till exempel om något är spektakulärt, såsom ett rekord eller avgöranden i tabellen.
  • Urval från den aktuella dagen. Ibland händer det mycket på en och samma dag vilket gör att vi måste välja och göra ett urval.

Hur väljer SVT vilka lag att rapportera om?

Likt ovan väljer vi ut lag som vi rapporterar om utifrån nämnda faktorer.

Dessutom tittar vi på antal supportrar, avgörande matcher eller speciella händelser inom ett lag eller en match påverkar.

Över tid försöker vi få till en bra blandning, eftersom varje sändning inte kan täcka allt från sportvärlden.

Ibland delar vi sändningsrättigheter med andra tv-kanaler. Detta kan innebära att vi, och TV4 till exempel, följer olika lag från samma liga.

Hur arbetar SVT med text-tv, resultatbörsen och målservice?

Vi är glada över att innehållet på text-tv är populärt.

Men text-tv har tekniska begränsningar som påverkar innehållet, vilket innebär att vi måste göra ett strikt urval av sporter och lag. På text-tv har vi ganska få grafiska möjligheter och vi kan bara använda ett fåtal antal tecken per sida.

Vi arbetar aktivt med vad vi bevakar på text-tv där vi under de senaste åren har vi bytt ut flera ligor för att få en större bredd och bättre spridning.

Vi köper in resultaten och tabellerna från en extern leverantör som har andra kunder. Vi kan ha önskemål om vad vi vill ha bevakning på, och vår leverantör har gjort flera ändringar efter att vi påtalat våra behov. Men om vi är det enda mediebolaget i världen som önskar något, exempelvis Division 2 damer i fotboll eller viss parasport, kan det vara svårt att tillgodose våra önskemål.

Sajt och appen

På vår sajt, under resultat på svt.se/sport eller i vår app, har vi en större och mer jämställd bevakning av resultat och tabellform. Men inte ens där har vi tyvärr möjlighet att rapportera om alla resultat.

Varför sänds inte alla matcher eller sträckor?

Att vi inte sänder allt från ett mästerskap vi visar beror på olika saker. Ibland delar vi rättigheterna med en annan kanal, vilket betyder att vi inte har rätt sända hela mästerskapet. Ibland har vi endast köpt in vissa matcher, sträckor eller delar av mästerskapet.

Även om vi har rättigheterna för hela mästerskapet väljer vi ibland att bara sända vissa matcher eller delar. I vissa rättighetspaket ingår delrättigheter där vi måste överväga intresset från publiken och våra resurser. Vi har bara viss personal och vissa resurser. Ibland innebär detta att vi måste göra svåra beslut om vilka delar av evenemangen vi kan sända.

Vi utforskar alternativ för att sända mer utbud på SVT Play. Men det kräver också resurser i form av personal och teknik, även om vi skulle sända en match okommenterat.

Vårt mål är att ha ett brett utbud. Vi vill erbjuda innehåll som kommer att tilltala och engagera vår publik.

Hur arbetar SVT med jämställdhet i sportbevakningen?

Vi har som mål att leda sportbevakningen i Sverige genom att bevaka alla typer av sporter i landet, med en särskild betoning på jämställdhet. Vi vill skildra hela Sverige.

Om vi vill göra mål kan vi inte sikta på bara halva målet. Med det sagt handlar det inte om kvotering.

Vi utgår alltid från en nyhetsvärdering för att avgöra vilken sport eller händelse vi ska rapportera om, baserat på bland annat popularitet, landslagets prestationer, stjärnspelare eller nyhetsvärde. Men vi har också valt att utmana gamla sanningar! 

Vi har tagit kliv och blivit bättre på att skapa ett bredare och mer jämställt utbud. Däremot är vi inte i mål med frågan. Och det ska man nog aldrig känna att man är när det kommer till frågor om jämställdhet. Vi kämpar på i spåren, på planen och på kontoret för att bli världens bästa sportredaktion – där man oavsett kön ska skildras i vårt sportinnehåll. 

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss