Sverige och kriget
Dokumentärserien är en fem timmar lång serie och spänner mellan åren 1939–1945. SVT har bett svenska folket skicka in sina minnen: brev, filmer, fotografier och dagböcker. Det kom in flera tusen svar från hela landet och resultatet blev en berättelse i fem delar om Sverige och kriget.

Hur är serien uppbyggd?
Sverige och kriget är en dokumentärserie som berättar om svenskarnas minnen om hur det var att leva i Sverige under andra världskriget mellan 1939–1945.
Den kronologiska historien berättas med hjälp av intervjuer, arkivfilmer, brev, dagböcker, fotografier och dokument. Det stora kriget är fonden.
Varför gör SVT den här serien?
2025 är det 80 år sedan kriget tog slut och vi har bett svenska folket skicka in sina minnen: brev, filmer, fotografier och dagböcker. Vi ville ta vara på de minnen och erfarenheter som de medverkande delar med sig av, innan det är för sent.
Med Sverige och kriget fortsätter SVT den stora berättelsen om vårt land, som påbörjades hösten 2023 med serien Historien om Sverige.
Hur har SVT gjort urvalet av händelser?
Utgångspunkten har varit att få förstå situationen Sverige och den svenska befolkningen befann sig i. Det är flera års händelser som ryms inom de fem timmarna, de avgörande punkterna är alla med.
Varför har SVT valt händelse X och inte händelse Y?
I så hög grad som möjligt har vi valt att skildra verkligheten så som den var. Men eftersom serien sträcker sig över flera år finns det inte möjlighet att ta upp exakt allt.
Vi tror dock att de avgörande händelserna finns där för att man som publik ska kunna förstå situationen Sverige och den svenska befolkningen befann sig i. Sverige i relation till sina egna invånare. Sverige i relation till Norden och till Europa.
Var har SVT spelat in?
I princip har inspelningar och intervjuer skett över hela Sverige, men också i våra grannländer inom Norden samt några i Europa.
Kort fakta om Sverige och kriget
- Ledmotivet är skrivet av Benny Andersson. Irya Gmeyner och Martin Hederos har skrivit övrig musik.
- Redaktionen består av regissör och producent Kristina Lindström och projektledare och producent Henrik Stockare, researchers och avsnittsproducenter. Historisk expert är Henrik Berggren, samt ett antal andra historiker.
- På söndagar fram till den 8 juni följs varje avsnitt upp av ett Eftersnack med Cecilia Düringer.
Eftersnack
Cecilia Düringer med gäster och experter samtalar om Sveriges roll under andra världskriget och följer upp veckans avsnitt av Sverige och kriget.
Vill du ställa din fråga till programmet kan du göra det i SVT:s app Duo. Kanske blir det just din fråga som lyfts i programmet!