Teckenspråkstolkning i SVT-kanalerna

Vi lanserar en ny tjänst för teckenspråkstolkning som möjliggör teckenspråkstolkning i SVT1, SVT2, SVT Barn och SVT24.

När du ser på SVT-kanalerna i din tv och tolkning finns tillgängligt visas en liten symbol i övre vänstra hörnet, och du kan trycka på fjärrkontrollens gula knapp för att sätta på teckenspråkstolkning. Tolkningen kan stängas av genom att trycka på gul knapp igen.

Vanliga frågor och svar

Fungerar det för alla program? 

SVT teckenspråkstolkar en viss andel av utbudet. Vi fortsätter producera teckenspråkstolkning i samma mängd, och på samma sätt, som tidigare. Men erbjuder i och med denna tjänst ett enklare sätt för tv-tittaren att ta del av våra tillgänglighetstjänster.

Vem kan använda tjänsten?

Det behövs tre pusselbitar för att du ska kunna använda tjänsten i din tv: 

  • Tv-signal 
  • Internetuppkoppling
  • Tv-mottagare.

Tv-signal

Signalen vi skickar ut våra tv-kanaler innehåller information om att kanalen har en tilläggstjänst, en HbbTV-tjänst. SVT skickar informationen med sina kanaler till alla tv-operatörer i Sverige. Sedan är det upp till respektive operatör att skicka signalen vidare. Du som tittar via marknätet (DVB-T/T2, egen antenn) får fram signalen. 

Internet

Din tv-mottagare behöver internetuppkoppling för att kunna starta tjänsten. Den teckenspråkstolkade videon strömmas över internet så vi rekommenderar en uppkoppling på minst 3 Mbps, helst med kabel och inte Wi-Fi. 

Tänk på att video förbrukar ganska mycket data så om du har begränsad datapott kan den ta slut om du använder tjänsten. 

Tv-apparat

Du behöver en ganska ny tv-apparat med internetuppkoppling. Hur pass ny den behöver vara varierar mellan olika tillverkare men i princip ska det gå att använda tjänsten på en tv som har stöd för HbbTV 1.5. (Det kan finnas undantag där SVT av tekniska skäl inte har fått tjänsten att fungera på vissa tv-modeller.)

OBS: Om du använder en digitalbox för att titta på tv är det digitalboxen som behöver ha internet och stöd för HbbTV 1.5. Kolla med din tv-operatör vad som gäller för just din box.

När kan jag börja använda tjänsten?

SVT har precis byggt tjänsten och vi håller nu på att lansera den. Vi vill vara säkra på att allt fungerar som vi har tänkt och därför lanserar vi inte för alla tv-apparater i hela landet samtidigt. Vi testar först olika tv-modeller så mycket vi kan och låter i början ett fåtal tv-modeller åt gången starta tjänsten, i takt med att vi har testat färdigt. Din tv kan upptäcka vår HbbTV-tjänst utan att visa teckenspråkstolkning, det är i så fall för att vi har aktiverat tjänsten men inte testat färdigt din tv-modell än. 

Hur fungerar tekniken?

SVT:s tjänst för teckenspråkstolkning använder tekniken HbbTV 1.5 Det fungerar så att tv-kanalen innehåller en signal som tv-apparaten upptäcker, som innehåller instruktioner om hur tv-apparaten ska hitta och starta vår tjänst från internet. HbbTV har använts i europeiska länder i cirka 10 år och det pågår lansering av tekniken hos tv-bolag i bland annat Nordamerika och Asien. 

Vår tjänst fungerar på så sätt att när ett nytt program startar, eller tittaren byter till en av våra kanaler, kollar vi upp om det program som sänds har teckenspråkstolkning publicerad i SVT Play. Hittar vi teckenspråkstolkning visar vi upp en liten indikation om att det går att starta teckenspråkstolkning och om tittaren vill så spelar vi upp programmet, med teckenspråkstolkning, från SVT Play. 

Du kan byta kanal som vanligt men medan den teckenspråkstolkade videon spelas går det inte att använda text-tv. 

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss