Kortfilm med Kakan på årets kortaste dag!

Foto: Irika Sandström
Programledare Kakan Hermansson.

21 december är årets kortaste dag. Då visar SVT svensk kortfilm nästan oavbrutet under tre timmar. Filmer som länkas samman av ett unikt filmmagasin. En uppesittarkväll med julens kanske generösaste filmutbud.

Vi översköljs av korta rörliga bilder idag. Gulliga kattvideos. Någon som hoppar ut från ett stup och landar i en minipol. Men kan det vara film? Och kan en videoblogg som dokumenterar sitt liv år ut och år in också vara en form av dokumentär?

Programledaren och konstnären Kakan Hermansson bjuder in några av våra största svenska regissörer. En bloggare, regissörer som gör kortfilm, långfilm, biolängder, tv-serier, har prisats världen över, tagit emot Guldbaggar och promenerat på röda mattor. Någon som är aktuell med sin första film och den som har gjort en mindre hög.
Bloggaren Kissie säger att ”småbrudarna är på väg att ta över”. Och kanske är det så.

21 december visar SVT kortfilmer som bryter ner invanda mönster, får dig att skratta men i nästa stund också gör så att tillvaron stannar upp. 

Idén med att lyfta kortfilm på årets kortaste dag startade i Frankrike 2011. Förra året satsade 16 länder världen över på att visa kortfilm den 21 december. I år blir det antagligen fler. På tv, på biografer, konsthallar, barer och screeningplattformar på stan. I år är också Sveriges Television med och visar kortfilm. Tillsammans med  Svenska Filminstitutet och flera av landets biografer.

Programledare: Kakan Hermansson.

Gäster: Roy Andersson, Ruben Östlund, Alexandra ”Kissie” Nilsson, Ahang Bashi, Alexandra Dahlström, Lawen Mohtadi, Patrik Eklund och Åsa Blanck.

Söndag 21 december 21:30 SVT2 

Filmer:
Scen nr 6882 ur mitt liv av Ruben Östlund
Det är midsommarafton och Martin har spanat in en hög bro som han vill hoppa ifrån. Han tar med sig sina polare för att göra slag i saken. Kortfilm från 2005, 9 min.

Härlig är jorden av Roy Andersson
Ramhandlingen är en man som berättar om sig själv. Man kan säga att det är som en trailer om hans liv. Han visar sin bil, sin fru, sin lägenhet, de två sönerna, sin bror. Själv är han mäklare. När människan är sann är det oerhört tragiskt. Och komiskt. Sagt av Roy Andersson om Härlig är jorden i GP 31.1.1991.
Kortfilm från 1991, 16 min.

Pussy have the power av Lovisa Sirén
Pussy Have the Power är låten som improviseras fram av fyra tjejer i en musikstudio. När en etablerad musikproducent kliver in i rummet ställs de inför valet att sälja ut sitt verk till något som kan leda till framgång, med risken att förlora sitt eget budskap. Kortfilm från 2014, 15 min.

Las Palmas av Johannes Nyholm
Marja, en kvinna i medelåldern, vistas ensam på solsemester. Hon gör klumpiga försök att närma sig andra människor men blir ständigt bortstött. På en bar gör hon närmanden, dricker sig full och dansar på borden. Rollen som Marja spelas av en ettårig flicka, övriga roller av marinoettdockor. Kortfilm från 2011, 14 min.

Keep me safe av Joanna Karlberg och Ellen Fiske
Tre tjejer är inlåsta på grund av sina problem att kontrollera sina känslor. För saker de har gjort mot andra eller för saker de gjort mot sig själva. Keep me safe är en film om livet. Om att någonstans börja bygga tillit och att tro på en framtid bortom murarna. Kortfilm från 2014, 14 min.

Nudisten av My Sandström
Kerstin Pärsson är den envisaste som har gått i ett par träskor. Blickar, kyla eller kommentarer bekommer henne inte. Hon har bestämt sig för att vara naken - alltid! Kortfilm från 2010, 14 min.

Grand Piano Legend av Johan Jonason
Nyrika kineser vill att deras barn ska spela piano. De har inte hört talas om Jimi Hendrix. Elgitarrer är skräniga. Kanske har nyrika kineser rätt? Kortfilm från 2014, 4 min.

Slaktarens Vals Anna Zackrisson
Från gryning i Västervik till solnedgång i Stockholm. En film om ensamhet och om längtan att någon ska se oss. Och kanske förstå. En bitterljuv resa genom det vi kallar Sverige. Kortfilm från 2014, 14 min.

Still born av Åsa Sandzén
Still Born är en animerad dokumentär om när ett barn dör i magen, om ordlöst längtan, om vrede och maktlöshet. En film som bryter omvärldens välmenande tystad. Animerad dokumentär från 2013, 10 min.

En bondes längtan Rebecka Rasmusson
Knuts lantbrukarkollegor på den skånska slätten har alltid sett Knut sitta bakom traktorn i ur och skur. När Knut klär sig i kvinnokläder för första gången, är det ingen överdrift att säga att det väcker förvåning. Bonden Knut har längtat ett helt liv efter att få vara kvinna och äntligen tar Knut steget. Dokumentär från 2010, 14 min.

Den rätta av Alexandra Dahlström
Anton visar sitt rätt jag för Bea som känner sig tvingad att lösa situationen. På ett minst sagt oväntat sätt.
Fiktion, 2 min. Kortfilm från 2014, 3 min.

Ta mig av Crazy Pictures
Kim är oskuld och olyckligt kär i Sandra. Efter gympan försöker hans kompis Robin stötta honom genom erfarenhet och konkreta tips som att ”Låt henne knulla dig”. Ett omklädningsrum och en längtan efter kärlek. Stereotypa roller i nytt ljus. Kortfilm från 2010, 7 min.

I 90 graders värme av Ylva Henrikson och Viana Mikkelsen
Fyra kvinnor lär känna varandra i en bastu. Samtal om motorcyklar, mammor och kärlek. Hela filmen utspelas inne i bastun och är en kärleksförklaring till avslappnad nakenhet. En dokumentär av Ylva Henrikson och Viana Mikkelsen. Kortfilm från 2014, 14 min.

 

Alla filmernas eftertexter ovan hittar du här. 

Dessutom publiceras alla de här kortfilmerna tillsammans med helt webbexklusiva repriseringar på SVT Play 06:00 21 december. De här filmerna publiceras webbexklusivt:

Girl av Fiona Jonuzi
Gabriel och Lasermannen av Babak Najafi
Dance Music Now av Jonas Jonason
Banga inte av Fanny Metelius
Tussilago av Jonas Odell
Prins Filip Alexandra Arcari Gimdal och Torbjörn Fraenckel
Tonsättaren av Jonathan Forefält och Love Friberger
Kiruna Kigali av Goran Kapetanovic
Tyra har varit här av Sarasvati Shrestha Karlsson
Sharaf av David Aronowitsch och Hanna Heilborn
Så här är det nu av Anders Jedenfors
Beyond That Wasteland av Jenny Wilson och Daniel Wirtberg
Ladyboy av Claes Lundin och David Sandberg
Flogstavrålet Johan Palmgren
Fighting spirit av Linda Hambäck
Holkmannen Mattias Olsson
Stå på tå av Olavi Linna
Morfar och jag och en helikopter till himlen av Åsa Blanck och Johan Palmgren
This is Alaska och Fågel Däruppe av Mårten Nilsson
Supportern av Hugo Lilja och Pella Kågerman