Henrik Schyffert ser över sitt liv som köttätare

Kommer Henrik Schyffert att kunna äta ett djur han lärt känna?

Vi svenskar äter mer kött än någonsin. Sedan mitten av 1980-talet har köttkonsumtionen per person ökat med 50 procent. 2016 steg köttkonsumtionen till nya rekordnivåer.

I Köttets lustar undersöker Henrik Schyffert sitt förhållande till kött. Kan han lära känna ett djur och äta det? Kommer han att fortsätta äta kött efter att ha sett köttindustrin inifrån?  Klarar han över huvud taget av att leva ett liv utan kött?

Henrik Schyffert är den typiskt velande köttätaren. Han är precis som många av oss andra, äter kött i stort sett varje måltid samtidigt som fler och fler rön säger att han inte borde det. Henriks son Limpan tycker att Henrik äter för mycket kött och hycklar med det.

Henrik är van jägare och har dödat massvis av djur men aldrig ett djur han har känt. Limpan utmanar honom att lära känna ett djur, förstå det och sedan döda och äta upp det.

I serien Köttets lustar antar Henrik utmaningen och bestämmer sig även för att se köttindustrin i vitögat. Kan det få honom att ändra sig?

SVT 1 torsdag 7 december kl: 21.00: Köttets lustar (1:3)

 

Faktaruta:

  • År 2016 åt vi svenskar rekordmycket kött. Sedan 80-talet har vår köttkonsumtion stigit med 50 procent. (Källa: Jordbruksverket, Naturvårdsverket)
     
  • I år kommer vi att äta cirka 130 miljoner djur. (Källa: Uträkning utifrån officiell slaktstatistik hos Jordbruksverket)
     
  • Var femte kvinna i Sverige mellan 16-20 år uppger att de inte äter kött. Bland män är motsvarande siffra 3 procent. (Källa: SIFO på uppdrag av WWF)
  • Köttkonsumtionen globalt förväntas fördubblas fram till år 2050. (Källa: FAO)