Serien som skapat debatt i hemlandet Tyskland

Fem vänner – fem öden – fem brutna löften. Gripande dramaserie som berättar historien om vänner under åren 1941 till 1945.

Wilhelm, hans yngre bror Friedhelm, Charlotte, Viktor och Greta skiljs åt sommaren 1941 i Berlin. De fem vännerna är övertygade om att kriget kommer att vara över till jul och lovar varandra att de ska återförenas innan dess. Men de anar inte hur de ofattbara upplevelserna och fasorna under de kommande krigsåren kommer att förändra dem i grunden.

Bröderna Wilhelm och Friedhelm hamnar i samma förband under den tyska offensiven på östfronten. Storebor Wilhelm är officer och redan veteran, medan lillebror Friedhelm är sämre rustad för krigets helvete.

Charlotte är nyexaminerad sjuksköterska och tar tjänst på ett fältsjukhus på östfronten. Greta siktar på en karriär som sångerska, målet är att bli nästa Marlene Dietrich. Viktor, son till en judisk skräddare, försöker övertala sina föräldrar att lämna Tyskland.

Tapperhet och mod, men också svek av ideal, övertygelser och medmänsklighet lyfts fram i Krigets unga hjärtan. Det är en påkostad och gripande dramaserie om fem barndomsvänners livsöden under andra världskrigets andra och brutalare hälft.

Karaktärerna är fiktiva men stor möda och research har lagts ned för att säkerställa den historiska korrektheten.

Serien hyllades och skapade massiv debatt när den sändes i Tyskland, i mars 2013. Den har bland annat kallats en vändpunkt i den tyska tv-historien, för dess belysande av krigets effekter på individnivå.

Seriestart lördag 17 oktober kl 22.50 i SVT2 och SVT Play.

Krigets unga hjärtan

Tysk dramaserie om andra världskriget