Årets barn- och ungdomsprogram

Foto: SVT

Från SVT är fyra program i kategorin nominerade till tv-priset Kristallen.

Bacillakuten

Bacillakuten är förmodligen årets mest omtalade svenska tv-program alla kategorier. På några dagar nådde programmet en publik över hela världen, när musikvideon om ”Snoppen och Snippan” spreds via sociala medier. I USA reagerade komikern Conan O'Brien på att snoppen såg ut som han själv, och på Youtube fick videon 18-årsgräns. Åldersgränsen till trots är Bacillakuten en serie för barn, där läkaren och programledaren Petter Oest tillsammans med nioåriga Mia svarar på barns frågor om kroppen. Producent: Maria Boklund.

Extrema ögonblick

Hur skulle du agera om du mötte en björn eller om du såg en barnvagn rulla ner i en å? I dokumentärserien Extrema ögonblick träffar programledaren Louise Fornander barn och unga som upplevt det man tror bara händer andra. Genom intervjuer och iscensättningar av händelser berättas historier om livets extrema ögonblick. 

– I den här serien lyfter vi upp tio historier där barn och unga visar på ovärderlig vänskap, klokhet och mod , säger Mattias Barsk som producerat serien.

Julkalendern – Piratskattens hemlighet

I Piratskattens hemlighet fick vi följa barnen Minna, Sam och Bianca på en magisk och spännande skattjakt i den kroatiska övärlden bland klippor, stränder och mörka grottor. Vid sidan av julfirande upplevde barnen oförklarliga händelser och mysterier som de var tvungna att lösa på egen hand. Barnen spelades av Buster Isitt, Alexandra Breschi och Lea Stojanov. För regin svarar Anna Zackrisson. Julkalendern är en samproduktion mellan SVT och Tre Vänner. Producent: Nicklas Wikström Nicastro.

Kändisbarnvakten

Carl Bildt, Anders Bagge, Caroline Seeger och ytterligare nio kändisar satt barnvakt i programmet Kändisbarnvakten. En stenhård barnjury bedömde dem utifrån lekförmåga, matlagning och nattning och korade till sist en vinnare. Gruppen Panetoz fick toppbetyg och tog därmed hem äran och titeln Sveriges bästa Kändisbarnvakt 2014! Producent: Emil Ullberger. Produktionsbolag: Titan.