Årets dokumentärprogram

Från SVT är tre program i kategorin nominerade till tv-priset Kristallen.

Astrid

Hon blev Astrid med ett helt land och Astrid Lindgren med en hel värld. Hennes berättelser och hennes figurer färdas över alla gränser. I dokumentärserien Astrid visades aldrig tidigare publicerat material ur dagböcker, brevväxlingar och filmer. Astrid är en stark och komplex dokumentär av Kristina Lindström, som var en av de två regissörerna bakom hyllade och prisbelönta dokumentären Palme 2012.

Hunger

Våren 2012 satsar lyxkrogen Frantzén/Lindeberg i Stockholm på att få det högsta erkännandet en restaurang kan få: en tredje stjärna i den mytomspunna Michelinguiden. Men de höga ambitionerna och jakten på perfektion har ett pris. Trots alla framgångar börjar en spricka växa mellan den sammansvetsade kockduon. Vad måste man offra för att bli bäst i världen? Hunger är en dokumentär av Henrik Stockare, Charlotte Landelius och Thomas Jackson.

Att skiljas

Kan man slänga sin brudklänning i en container? Att skiljas är en tragikomisk dokumentär av Karin Ekberg som skildrar de allra sista akterna i sina föräldrars långa äktenskap. Ett år. Två nya liv. Producent: David Herdies. Produktionsbolag: Momento-film.