Årets fakta- och aktualitetsprogram

Sanna Lundell & Ann Söderlund.

Från SVT är tre program i kategorin nominerade till tv-priset Kristallen.

Djävulsdansen

En miljon svenskar lever idag med någon form av beroendeproblem. Bakom varje alkoholist eller missbrukare står anhöriga som lider i det tysta. Djävulsdansen är en dokumentärserie om ett dolt folkhälsoproblem, medberoende, där programledarna Sanna Lundell och Ann Söderlund på ett engagerande och personligt sätt visar problematiken att leva nära en missbrukare. I Djävulsdansen möter Sanna och Ann både välkända och okända personer som berättar sin historia. Producent: Ann-Linn Guillou.

Den som får finnas

Vad händer när man känner sig utanför redan som liten, men själv inte förstår varför? Den som får finnas är en serie om nio unga människor med Aspergers syndrom. De har alla känt ett brännande utanförskap och försöker passa in i samhällets normer. Producenter är Lia Cederström och Jessica MacDowall, projektledare Anna Luuk Priske. Produktionsbolag: Scandinavian Studios.

Fosterland

Nationalismen växer i Europa. I land efter land växer partier som vill begränsa invandringen och stoppa ett mångkulturellt samhälle. I serien Fosterland reste journalisten Fredrik Önnevall i olika länder för att träffa personer som själva kallar sig nationalister. Och för att träffa de andra – de som känner sig som nationalisternas måltavlor.