Årets granskning

Uppdrag granskning: Kommungranskarna i Österåker.

Från SVT är tre program i kategorin nominerade till tv-priset Kristallen.

Uppdrag granskning: Kommungranskarna i Österåker

Under flera år har tipsen från Österåkers kommun kommit in till Kommungranskarna. Tips om att kommunen gör skillnad på folk och folk. Uppdrag gransknings reporter Sophia Djiobaridis researcher Valeria Helander har undersökt ett svartbygge som kommunen i efterhand försökte göra lagligt. Dessutom granskades en hemlig relation mellan höga politiker och en rik grevefamilj.

Uppdrag granskning: Konstbluffen 

I konstvärlden kan historien bakom ett verk betyda allt. Är historien bra och trovärdig kan säljaren dra in stora pengar. Men vad händer om historien är en lögn? Uppdrag gransknings Karin Mattisson har tillsammans med Herman Reuterswärd och Lars-Göran Svensson kartlagt affärerna på Nordens största auktionshus.

Dokument inifrån: Bränn en bil – få ett jobb

Det brinner i förorten. Men vad ligger egentligen bakom bränderna i Tensta, Husby och Rinkeby? Dokument inifrån har i Tensta undersökt två specifika brandhärdar och konflikter. Att bränna en bil kan ge ett jobb eller pengar till olika projekt, sägs det. Och vad värre är, så har kommunen och samhället under en rad år spätt på uppfattningen att våld lönar sig. En dokumentär av Bo Lindquist.