Årets tv-drama

Jordskott.

Från SVT är fyra program i kategorin nominerade till tv-priset Kristallen.

Jordskott

En dramathriller med rötterna i den svenska urskogen. Flera år har gått sedan polisförhandlaren Eva Thörnblads dotter Josefine försvann vid skogssjön i Silverhöjd. Det ansågs vara en tragisk drunkningsolycka, men kroppen hittades aldrig och Eva har inte kunnat släppa tanken på att någon tog henne. Nu händer det igen. En liten pojke försvinner utan ett spår och Eva åker tillbaka till sin hembygd. Officiellt för att ta hand om arvet efter sin bortgångne far, men Evas egentliga plan är att ta reda på om det finns någon koppling mellan pojken och hennes dotters försvinnande. Rollerna i Jordskott spelas av bland andra Moa Gammel, Göran Ragnerstam och Richard Forsgren. Seriens skapare är Henrik Björn som även är seriens huvudregissör. Producent: Filip Hammarström. Produktionsbolag: Palladium.

Blå ögon

Thriller i politisk miljö. Mitt under brinnande valrörelse försvinner justitieministerns stabschef spårlöst. Hennes ersättare Elin Hammar kastas omedelbart in i ett nät av lögner och konspirationer när hon försöker ta reda på vad som har hänt. Samtidigt ser det främlingsfientliga Trygghetspartiet ut att gå mot ett succéval. I kulisserna förbereds en serie våldsdåd som kommer att sända chockvågor genom samhället. Sveriges första högerextremistiska terrorgrupp är på väg fram i ljuset. I rollerna bland andra Adam Lundgren och Louise Peterhoff. Blå ögon produceras av Strix Drama i en samproduktion med SVT och Film i Väst. Regi: Henrik Georgsson och Fredrik Edfeldt. Huvudmanusförfattare: Alex Haridi. Producent: Zoula Pitsiava och Mia Sohlman. Produktionsbolag: Strix Drama.

Viva Hate

Det handlar om två saker: musik och ung, desperat kärlek i Peter Birros dramaserie Viva Hate. Om drömmen att bli något stort, om hur svårt det är att slå sig fri från sitt förflutna och om konsekvenserna man alltid får ta för valen man gör. Serien utspelar sig i Göteborg i början av 1990-talet. Daniel är sladdbarnet ingen vill ha, han tycker de som älskar är idioter och tror bara på Morrisey och vänskapen med kompisarna. Men när han möter den arga och smarta feministen Fanny vänds allt upp och ned. Regi: Jens Lien. Producent: Martin Persson. Produktionsbolag: Anagram.

Portkod 1525

Den hyllade och Kristallennominerade dramaserien Portkod 1321 fick en uppföljare – Portkod 1525 – som även den blivit nominerad till Kristallen. Nu har Agnes och Steph (Happy Jankell och Fanny Klefelt) blivit tre år äldre och ska ta studenten. Vi får följa dem under ännu en händelserik sommar. Portkod sändes på svt.se och handlar om vänskap, kärlek och självrespekt. För manus svarar Louise Pope och Linnéa Roxeheim. Roxeheim står även står för regin. Producent: Anna Wallmark. Produktionsbolag: Eyeworks.