SVT:s Kristallennominerade program 2016

Livet börjar vid hundra
Kan vinna både Årets dokumentär och Årets tv-personlighet

Här hittar du de program, skådespelare och personligheter som är nominerade till årets Kristaller. Flera av dem kan du se i SVT Play – följ de kursiverade länkarna!

Årets barn- och ungdomsprogram

Tusen år till julafton
”Tusen år till julafton” är den mest sedda och en av de mest engagemangsskapande julkalendrarna genom tiderna. När Erik Haag och Lotta Lundgren tog oss med på en resa i historien från vikingatiden fram till idag, berättades barnens historia. En grupp barn fick uppleva ett unikt experiment. De fick tillbringa tjugofyra dagar i historien och vara med om tider när man åt fårskalle till middag, när vuxna rökte i bilen och när barn inte fick prata om de inte blev tilltalade. Regissör och producent är Karin af Klintberg.

Min bror kollokungen
Hur är det att växa upp i en familj med ett syskon som är annorlunda? I dramaserien ”Min bror kollokungen” följer vi 12-åriga Sonja och hennes familj. Sonjas autistiske storebror Harry ska gå på kollo under sommaren och familjen har hyrt en stuga intill lägret. Sonja hoppas att hon äntligen ska få egen tid med föräldrarna. De verkar nämligen ha glömt bort att vi alla har särskilda behov, bara vissa mer än andra. I rollerna ser vi Mira Nilsson Mitchell, Lily Wahlsteen, Max Vobora, Shanti Roney och Tova Magnusson.
Idé och manus: Ditta Bongenhielm, Jan Vierth, Anders Sparring. Huvudregissör: Kicki Kjellin. Producent: Anna Croneman.

Familjen Rysberg
Humorserien ”Familjen Rysberg” tog över fredagarna i Barnkanalen under hösten 2015 och bet sig fast i mångas hjärtan. I familjen Rysberg var pappa Drak-Olle, mamma Eliza-Bett och tonårsdottern Vampyrella blodtörstiga vampyrer. Familjen, som även bestod av adoptivsonen Uffe, hade på grund av blodbrist tvingats flytta från Transsylvanien till en trea i utanför Stockholm. Där lyckades den driftiga mamma Bettan skaffa jobb på blodcentralen. Familjen spelades av Markoolio, Petra Mede, Happy Jankell och Julius Jimenez Hugoson.
Manus och regi: Fredde Granberg och Thomas Claesson. Producent: Fia Fång


Årets dokumentärprogram

Det är inte så dumt att bli gammal - Livet börjar vid hundra
Dagny Carlssons liv har inte varit lätt. Hård uppfostran, svartsjuk make och utan möjlighet till utbildning. Men efter 100-årsdagen vände det och livet leker! Nu gör Dagny succé som bloggare och datalärare. 
- Jag är en smula sent utvecklad. Jag har ju varit rädd och blyg och tyckt att jag varit… ingenting. Men det går bättre på gamla da’r. Nu ska jag leva lajban den tiden jag har kvar. Kom inte till mig och säg att det var bättre förr. För det var det inte, säger Dagny. Dokumentärfilmen ”Livet börjar vid hundra” är gjord av Åsa Blanck.
Se Det är inte så dumt att bli gammal i SVT Play!

Taikon
Katarina Taikon har kallats Sveriges Martin Luther King. Sitt kändisskap som älskad barnboksförfattare använde hon till en envis kamp för mänskliga rättigheter. Dokumentären skildrar ett fascinerande livsöde som gjorde ett tydligt avtryck på Sverige under åren då folkhemmet växte fram och den grupp som lämnades utanför – romerna. En film av Lawen Mohtadi och Gellert Tamas.
Se Taikon i SVT Play!


Årets dokusåpa

Mästarnas mästare
Den åttonde säsongens ”Mästarnas mästare” avgjordes i Andalusien i Spanien. Caroline Ek, Peter Forsberg, Karolina A. Höjsgaard, Niklas Jihde, Hanna Marklund, Jörgen Persson, Heidi Andersson, Kennet Andersson, Anders Eriksson, Björn Ferry, Kicki Johansson och Inez Karlsson var de tolv svenska idrottshjältar som gjorde upp om titeln. Det blev tio program fyllda av stenhård kamp om poäng och prestige. Nytt för i år var att tre tävlande från varje grupp gick vidare och möttes i semifinalen. Efter en hård slutstrid med kickboxaren Caroline Ek, segrade till slut hockeylegendaren Peter Forsberg. Programledare var Micke Leijnegard. Producent var Pontus Gårdinger.


Årets fakta- och aktualitetsprogram

Absolut svensk
”Absolut svensk” var en serie där komikern Soran Ismail tog upp ämnet vardagsrasism i ett av världens mest toleranta länder - Sverige. Nästan alla svenskar är emot rasism och knappast någon anser sig vara rasist. Ändå finns rasismen. Hur kan det komma sig? I serien gick Ismail på djupet med sina egna fördomar. Vad får man tänka? Vad kan man säga? När är man rasist?  Producent: Lena Laurén.
Se Absolut svensk i SVT Play!

Vi kallas tiggare
Dokumentärserien ”Vi kallas tiggare” handlade om några av dem som tigger på våra gator. Vilka är de? Är de här för att stanna? Blir det bättre om jag ger en peng i muggen eller borde jag låta bli? Serien leddes av Alexandra Pascalidou, född i Rumänien och välkänd för sitt engagemang mot fördomar och rasism. Pascalidou följde ett antal människor som levde som tiggare i Borås. Slutligen åkte hon med en av dem hem till Rumänien i en skraltig minibuss. Producent var Lisa Jarenskog.
Se Vi kallas tiggare i SVT Play!


Årets granskning

Uppdrag granskning: Panama-dokumenten
”Uppdrag gransknings” Sven Bergman och Joakim Dyfvermark avslöjade tillsammans med reportrar från den internationella organisationen för undersökande journalister, ICIJ, hur regeringschefer, knarkkungar och maffian – men också vanliga förmögna medborgare – gömt undan pengar från allmänheten. Redan innan sändning kallade Finansinspektionen (FI) in till en pressträff med anledning av Nordeas inblandning i Panama-dokumenten och på Island krävde både den politiska oppositionen och många isländska invånare statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugssons avgång, något som också skedde.
Producent: Nils Hansson.

Uppdrag granskning: Legitimerad 
En man behandlade över 1 000 patienter innan hans arbetsgivare förstod att han inte var legitimerad läkare. En kvinna arbetade som sjuksköterska i två år innan arbetsgivaren upptäckte att hon hade förfalskat sitt betyg. I ”Uppdrag granskning: Legitimerad” synade Karin Mattisson, Åsa Erlandsson och David Lindahl det svenska systemet som ska skydda oss som patienter. Producent: Nils Hansson.

Dokument inifrån: Experimenten
”Experimenten” är Bosse Lindquists tredelade dokumentär om forskningsinstitutionen Karolinskas stjärnkirurg Paolo Macchiarini. Han var geniet som skapade rubriker över hela världen när han opererade in den första luftstrupen av plast. Han var på väg att lösa en av medicinens stora gåtor: att skapa organ på löpande band. Men något var fel. Plaststruparna fungerade inte som de skulle och patient efter patient dog. I dokumentärens efterdyning har delar av KI:s styrelse bytts ut, rektorn avgått och Paolo Macchiarini fått sparken.
Se Experimenten i SVT Play!


Årets humorprogram

Full Patte 
Skruvad humor med Bianca och Tiffany Kronlöf. I denna säsong av ”Full Patte” har systrarna blivit hemlösa. De är om möjligt ännu mer vilse i den svenska samhällsorienteringen och deras liv fylls med tillfälliga jobb, tillfälliga boenden och tillfälliga lösningar på permanenta problem. Till slut lämnas de med frågan: om världens mest jämställda land utan klasskillnader inte kan hjälpa dem, vart ska de då ta vägen?
Producent: Anna Wallmark Avelin. För regi och manus svarar Sara Haag.
Se Full Patte i SVT Play!


Årets kvinnliga skådespelerska i en tv-produktion

Maria Kulle
Den guldbagge-belönade skådespelerskan Maria Kulle spelar den kärva Emmy med hjärtat på rätta stället i dramaserien Fröken Frimans krig. Maria Kulles Emmy har gått från kokerska till föreståndarinna på livsmedelskooperativet Svenska hem som seriens kvinnor startat upp. Men hon bryr sig inte så mycket om sin titel. Hennes mål med Svenska hem är bra mat till folket. Och hon har alltid ett träffsäkert citat att avfyra! Maria Kulle sågs även som polischef i tredje säsongen av ”Bron” hösten 2015.
Se Fröken Frimans krig i SVT Play!

Cilla Thorell
Cilla Thorell porträtterar Kerstin Thorvall i SVT:s dramasatsning ”Det mest förbjudna” och gestaltar henne genom hela Thorvalls liv - från ung frustrerad mamma som slutar att vara till lags, till äldre kvinna som ser till att ta sin plats. Cilla Thorell är därmed synlig i så gott som i varje bild genom hela serien. ”Det mest förbjudna” är uppdelad i tre timslånga avsnitt och gör nedslag i Thorvalls liv 1959, 1968, 1976 och 2005. 


Djuangjai Hirunsri,
Djuangjai ”Phiao” Hirunsri, gör rollen Oh, Glenns thailändska fru, i ”30 grader i februari”. I säsong två har paret flyttat till Sverige, men det faktum att Oh är en man som klär sig som kvinna, gör livet komplicerat för paret. ”Phiao” har vid sidan av succén i Sverige också en karriär i hemlandet Thailand. Hon har fått nomineringar vid flera galor under 2016. För sin biroll i filmen ”The Blue Hour” har hon nominerats i såväl Thailand National film Association Awards som Komchadluek Awards och Bangkok Critics Assembly Awards.


Årets livsstilsprogram

Det sitter i väggarna
I ”Det sitter i väggarna” fick vi titta in i sex olika bostäder och mötte nyligen inflyttade familjer som alla ville lära känna sina nya hem. Historikern Christopher O´Regan hjälpte till genom att forska fram vilka tidigare människoöden som utspelat sig mellan husens väggar, medan byggnadsantikvarie Erika Åberg tog reda på mer om husets byggnadshistoria.
Producent: Johan Liljeroth

Vänligen Lars Lerin
Lars Lerin är en av Sveriges mest älskade konstnärer. Han är även författare och har varit sommarpratare. Men trots framgångarna saknar han något basalt i livet: riktiga vänner. I programserien ”Vänligen Lars Lerin” gav han sig ut för att ändra på det. Han mötte människor han uppriktigt ville lära känna: Mikael Persbrandt, Anni-Frid Lyngstad, Leif GW Persson, Nino Ramsby, Christer Sjögren och Bjarne Melgaard.
Producent: Mia Thermaenius
Se Vänligen Lars Lerin i SVT Play!


Årets manliga skådespelare i en tv-produktion

Kjell Wilhelmsen
Kjell Wilhelmsen gör rollen som Glenn i ”30 grader i februari”. I säsong två flyttar Glenn och Oh till Sverige för att om möjligt kunna adoptera barn, men svårigheterna blir många när kulturkrockar och fördomar får övertaget. Wilhelmsen har bland annat varit engagerad i Backa Teater och Göteborgs Stadsteater. Han tv-debuterade 1997 i serien Hammarkullen.

Kjell Bergqvist
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest kända skådespelare och med 40 års yrkeserfarenhet har han många roller och ett flertal Guldbaggar i sitt bagage. I ”Springfloden” spelade han huvudrollen som den före detta kriminalkommissarien Tom Stilton, som lever ett hårt liv som uteliggare. Men när han upptäcker att hans vänner blir utsatta och dödade, kan han inte tigande se på och bestämmer sig för att leta upp de skyldiga.


Årets realityprogram

Gift vid första ögonkastet
I serien “Gift vid första ögonkastet” matchades sex singlar ihop av ett expertteam. Första gången de såg och träffade varandra var då de gifte sig. Framför tv-kamerorna. Paren levde som äkta makar i fyra veckor. Om kärlek uppstod hade experimentet lyckats. Om inte blev det skilsmässa. Kan ett arrangerat äktenskap vara vägen till den stora kärleken? Medverkande experter var Maria Helander, Daniella Gordon, Fredric Bohm och Gösta Tingström. Producent: Åsa Rönn

Gympaläraren
Svenska skolbarn rör sig allt mindre och mår allt sämre. I ”Gympaläraren” åkte Kalle Zackari Wahlström tillbaka till sin gamla grundskola för att försöka göra något åt saken. Det blev berörande möten mellan Kalle och eleverna, ibland dråpliga misslyckanden men också viktiga insikter och konkreta åtgärder som gjorde att Kalle fick med sig eleverna. Serien blev vårens stora snackis och skapade ett enormt engagemang i sociala medier och på tidningarnas debatt- och ledarsidor. Producent: Andreas Morland
Se Gympaläraren i SVT Play!


Årets tv-drama

Det mest förbjudna
Det mest förbjudna är en berättelse om författaren och illustratören Kerstin Thorvall, en modern kvinna i fel århundrade. Den handlar om hennes liv och kanske främst om den tid när hon beslutade sig för att sluta vara till lags och istället börja ta för sig. Serien spänner över en stor del av Thorvalls liv, vi får följa henne från 1959 genom tiden då hennes skandalomsusade bok Det mest förbjudna kom ut, och fram till att hon är farmor. Manus: Åsa Lantz. Regi: Tova Magnusson. Producent: Christer Nilsson

Bron III
I ”Bron III” arbetar Saga Norén (Sofia Helin) på Länskrim i Malmö, men saknar sin tidigare kollega Martin Rohde som avtjänar ett fängelsestraff. När en känd dansk genusdebattör och ägare av Köpenhamns första könsneutrala förskola hittas mördad, är det bara det första i en lång rad spektakulära mord. Saga Norén arbetar med fallet som så småningom kommer att drabba henne personligen. Under utredningen samarbetar hon med nye danske kollegan Henrik Sabroe (Thure Lindhardt).
Serien ”Bron” är mångfaldigt prisbelönad och vann 2014 en Kristallenstatyett för Årets tv-drama. Huvudförfattare för säsong III är Hans Rosenfeldt och för regin svarar Henrik Georgsson och Rumle Hammerich. Producenter: Anders Landström och Bo Erhardt.
Se Bron i SVT Play!


Årets tv-personlighet

Dagny Carlsson
Dagny Carlsson är 103 år. Hon är världens äldsta bloggare och Sveriges modernaste pensionär. I sitt yrkesliv jobbade Dagny på syfabriken trots att hon hatade att sy. Och så tuffade livet på. Nu tar Dagny äntligen revansch på livet! Och allt började med en dator, vid 93 års ålder. I dag driver hon en blogg med över en halv miljon besökare. Hon blir ständigt inbjuden till seminarier, debatter och tv-program. Hon gör dessutom sitt yttersta för att lära andra gamla hur man använder en dator.

Lars Lerin
Lars Lerin är en av Sveriges mest älskade konstnärer, främst känd för sina akvareller. I våras sände SVT programserien ”Vänligen Lars Lerin” och därmed blev han snabbt även en populär tv-personlighet. I programmen samtalade han på sitt varma och avväpnande sätt med människor han ville lära känna och kanske bli vän med. Samtalen kom att handla om livet och de vägar livet för oss in på. Lerin tilldelades tv-priset Ria som "Årets profil" för sin medverkan i programserien.
Se Vänligen Lars Lerin i SVT Play!


Årets underhållningsprogram

Eurovision Song Contest 2016 – the Grand Final 
Stockholm och SVT var värd för den största nöjes-tv-produktionen i världen. Med drygt
10 000 på plats i Globen och hundratals miljoner tittare bjöd programledarna Petra Mede och Måns Zelmerlöw på en storslagen show som gick hem i hela Europa. Ingen kommer att glömma det specialskrivna ”bidraget” ”Love Love Peace Peace” och den nya röstningsredovisningen som gjorde finalen mer spännande än någonsin.
Producent: Martin Österdahl och Johan Bernhagen.
Se höjdpunkterna från Eurovision i SVT Play!

På spåret
Den 26:e säsongen av ”På spåret” började sändas i november 2015 och fortsatte sin resa som ett av SVT:s största nöjesprogram. Programledare och domare var, för sjunde säsongen, Kristian Luuk och Fredrik Lindström. Tävlade gjorde bland andra ”Kakan” Hermansson med sin pappa Jan Hermanson, Petra Mede och Peter Magnusson och Jonas Eriksson och Åsa Sandell. Vann gjorde Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl – för andra året i rad. Producent: Tobias Björling.

Här är de nominerade programledarna och programmen till de publika priserna

De nominerade från samtliga tv-kanaler

Kristallengalan går av stapeln den 4 september och sänds i Kanal 5