Animestudion i Kyoto, Japan började brinna under torsdagsmorgonen lokal tid. Foto: Jae C. Hong/AP Photo/TT

Vittne: Misstänkta gärningsmannen ropade att han hade plagierats

Uppdaterad
Publicerad

Minst 30 personer omkom i den brand som utlöstes i den japanska animestudion under torsdagen. En 41-årig man misstänks ligga bakom branden. Vid gripandet av honom ska han ha ropat att han hade plagierats, uppger japanska medier enligt The Guardian.

Minst 33 personer ska ha dött i branden i en animestudio i den japanska staden Kyoto under torsdagsmorgonen, skriver The Guardian. 36 personer skadades, några av dem kritiskt.

Under torsdagen greps en 41-årig man misstänkt för mordbrand. Han ska ha hällt ut vätska vid entrédörren till studion som sedan fattat eld. En kvinna som såg gripandet av den misstänkta mannen har berättat att han då var arg och ska ha ropat något om hur han ska ha plagierats.

Flest döda på översta våningen

Över 70 personer uppges ha befunnit sig i byggnaden när elden startade vid ytterdörren på bottenvåningen. Många försökte därför ta sig upp till tredje våningen högst upp i huset. På den översta våningen ska man ha hittat flest döda. Några omkomna hittades även i trappan på väg upp till taket. På den andra våningen fanns elva döda och två hittades på första våningen.

Den misstänkta gärningsmannen arbetade inte i studion men skadades också i branden och behandlas på sjukhus.

Många försökte ta sig upp på taket för att fly branden som ska ha startat på bottenvåningen. Foto: Kyodo News/AP/TT

Över en miljon dollar insamlade

Efter branden har en insamling startats för att stödja offren och animationsföretaget. Målet var 750 000 dollar, men redan inom ett dygn efter att branden startade var det insamlade beloppet uppe i närmare 1,3 miljoner dollar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.