100 akademiker inom kulturforskningen riktar nu hård kritik mot Svenska Akademien, bland dem Alma-prisets juryordförande Boel Westin. Foto: TT

228 forskare och akademiker i upprop: Hård kritik mot Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 forskare och akademiker inom litteratur- och språkforskning går ut i en gemensam protest mot Svenska Akademien. Efter de senaste veckornas turbulens riktar bland annat Alma-prisets juryordförande Boel Westin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap Kerstin Rydbeck och litteraturforskaren Lydia Wistisen nu en ”misstroendeförklaring” mot de återstående ledamöterna.

”Drivande krafter har valt att under mer än tjugo års tid negligera anklagelser om sexuella övergrepp. Man har uttryckligen nonchalerat vittnesbörd från de kvinnor som berättat om vad de utsatts för, och odlat en tystnadskultur som uppvisar alla tecken på nepotism, jäv och vänskapskorruption.”

Fler än hundra svenska och internationella akademiker har i nuläget skrivit under uppropet ”Misstroendeförklaring mot Svenska Akademien (litteratur- och språkvetare)”, som publicerades i DN under måndagen. Där uttrycker akademiker inom litteratur-, teater- och språkvetenskap – i Sverige och internationellt – en stark oro över Akademiens trovärdighet och framtid.

Krisen i Svenska Akademien

Förlorat sin trovärdighet

Efter den senaste tidens händelser konstaterar de att ”Svenska Akademien i dess nuvarande skick saknar legitimitet, och att de kvarvarande ledamöterna inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt.”

Uppropet kommer bara dagar efter att fler än 200 författare gått samman i en protest mot Akademiens agerande. De som skrivit under det nya uppropet anser att det reformarbete som initierades under Sara Danius tid som ständig sekreterare måste återupptas.

– Jag valde att dra igång det här uppropet då jag precis som många andra var ledsen och besviken över att Sara Danius avgick. Och när jag såg författaruppropet tänkte jag att det här borde vi ju också göra, vi som i allra högsta grad är beroende av Akademins arbete, säger initiativtagaren Sam Holmqvist, doktor i litteraturvetenskap.

Väldigt bekymrade

De menar att Akademien är betydligt mer än Nobelpriset och lyfter arbetet med ordboken, klassikerutgivningen, finansieringen av den digitala Litteraturbanken och stödet till flera läsfrämjande projekt som gör institutionen till ”en central del av den litterära och språkliga infrastrukturen i Sverige”.

Är Svenska Akademiens kris akademikers och svenska lärosätens sak att kritisera?

– Det är vår sak att bekymra oss över en organisation med så mycket pengar som inte klarar av att sköta sitt uppdrag. Det är väldigt problematiskt då det är ett så viktigt uppdrag, säger Sam Holmqvist.

”Legitimiteten urholkas”

Den norska litteraturvetaren Toril Moi, professor vid Duke University, är en av Norges ledande intellektuella. Hon säger till Kulturnyheterna att hon håller med om det som står i uppropet.

– Jag anser att akademiledamöternas legitimitet urholkas efter de här händelserna. Det går inte an att ha människor som inte förstår hur allvarliga anklagelserna mot den så kallade Kulturprofilen är. Ska de sitta och värdera litteratur och intellektuella efter det här?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet