Harvey Weinsteindockan ska brännas den femte november. Foto: TT/AFP

11 meter hög Harvey Weinstein-docka bränns på bål under brittisk högtid

Uppdaterad
Publicerad

Under den brittiska högtiden Guy Fawkes day bränns dockor av 1600-talsupprorsmakaren Fawkes, men även kända personer. I år har turen kommit till den övergreppsanklagade Hollywoodproducenten Harvey Weinstein.

Den femte november firar britterna Guy Fawkes day till minne av att katolska konspiratörer, med Fawkes i spetsen, misslyckades med att spränga den brittiska parlamentsbyggnaden i luften år 1605.

En del av firandet är att tända brasor och kasta Guy Fawkes-dockor på elden.

I staden Edenbridge i Kent väljer man att varje år även kasta in en stor docka föreställandes en annan person jämte Guy Fawkes. Förra året kastades en Trump-docka i lågorna och även avbildningar av Tony Blair, Saddam Hussein och den tidigare Fifa-chefen Sepp Blatter har fått brinna framför tusentals åskådare.

”Uppenbart val”

I år har stadens brassällskap valt att bränna en elva meter hög Harvey Weinstein-docka. En talesperson för Edenbridges brassällskap säger i ett uttalande att Weinstein var ett uppenbart val och att även om firandet och brännandet är lättsamt finns det inget att skratta åt angående Weinsteins beteende och att det inte är mer än rättvist att hans avbild ”får vad den förtjänar”.

LÄS MER: 1600-talsterroristen som blev omslagspojke för infoanarkistgruppen Anonymous

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.