11 svenskar ombord på Ship to Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Ship to Gazas svenska hemsida skulle totalt 11 svenskar följa med skeppen mot Gaza av dessa en rad kulturpersonligheter och kända namn.

Edda Manga

”There are five ships on the radar and they are approaching. No verbal contact. We are 72 miles from the Israel shore and 100 miles from Gaza. We can already see some lights at a distance” skrev hon i natt på sin blogg.

Idehistoriker, föreläsare, debattör. Fru till Mattias Gardell.

Ulf Carmesund

Teolog och internationell sekreterare i Sveriges kristna socialdemokratersförbund Broderskapsrörelsen. Caresund har tidigare haft ständig kontakt med kontoret i Sverige, men kontakten är nu helt bruten. ”sedan livestreamen bröts vid 3-tiden i natt har jag inte hört ett ljud från Ulf eller #shiptogaza” lyder Broderskapsrörelsens senaste tweet om läget i Gaza.

Mehmet Kaplan

Riksdagsledamot (mp), tidigare presstalesman för Sveriges muslimska råd, och ordförande för Sveriges unga muslimer. Strax innan fem i morse skrev Kaplan på sin Twitter: ”de försöker nu borda oss; OBS! INTERNATIONELLT VATTEN!”

Henning Mankell

Författare, dramatiker och teaterchef.

Henry Ascher

Barnläkare och forskare i flyktingmedicin. Ascher är medlem i Judar för Israel-Palestinsk Fred och arbetade under 80-talet som läkare i palestinska flyktingläger i Libanon.

Dror Feiler

Israelisk-svensk konstnär och musiker samt initiativtagare och språkrör för Ship to Gaza. Feiler gjorde sin värnplikt i Israel som fallskärmsjägare, under 1970 som en av de första israeliska motståndare till den israeliska politiken gentemot palestinierna. Han vägrade att tjänstgöra i områdena som kom under israelisk militärt styre. I dag är Feiler ordförande i föreningen Judar för Israelisk-Palestinsk Fred.

Mattias Gardell

Initiativtagare och språkrör för Ship to Gaza. Författare och professor i religionshistoria vid Uppsala Universitet. Gift med Edda Manga.

Saman Ali

Styrelsemedlem och kassör i Ship to Gaza.

Kimberly Soto Aguayo Representant för Palestinagrupperna Sverige.

Amil Sarsour

Ordförande i Samarbetsorganisationen för invandrare i Uppsala;

Viktoria Strand

överläkare och medlem i Appell Gaza, en partipolitiskt obunden grupp som för en folkrättslig undersökning av kriget i Gaza.

Kulturnyheterna/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.