Åsa Linderborg ger ut en roman i dagboksform. Foto: TT

Åsa Linderborgs dagbok: 13 dramatiska månader

Uppdaterad
Publicerad

2019 lämnade Åsa Linderborg, efter 10 år, posten som Aftonbladets kulturchef. Hon arbetar numera som senior reporter på tidningen och är nu också aktuell med sin andra roman Året med 13 månader.

– Det är min dagbok från hösten 2017 till hösten 2018 – ett väldigt dramatiskt år för mig privat och för Sverige politiskt, säger Linderborg.

Åsa Linderborg romandebuterade 2007 med uppväxtskildringen ”Mig äger ingen”. Nya romanen handlar om kulturchefen Linderborg som under 13 dramatiska månader befinner sig mitt i stormens öga och hamnar på kollissionskurs med kulturvänstern och en hel del liberaler. Samtidigt som hennes kärleksliv rasar samman.

– Det är ett otroligt dramatiskt och sorgligt år på många sätt, privat och yrkesmässigt, säger Åsa Linderborg.

Dag för dag redovisar hon sina tankar och funderingar kring de pågående striderna. Det börjar med striden kring den högerextrema tidningen Nya Tider. Åsa Linderborg försvarar tidningens rätt att vara på Göteborgs bokmässa. 

– Jag gjorde det trots att deras åsikter är för mig fullständigt förhatliga och trots att jag har levt med en hotbild och levde då i en lägenhet med säkerhetsfönster, men jag tog ändå den striden.

Dåligt debattklimat

Åsa Linderborg menar att bokmässestriden satte ton för nästa debatt. Den om metoo med fruktansvärda motsättningar.

– Jag tycker att vi är dåliga i Sverige på att diskutera. Det är mycket ont eller gott, svart eller vitt. Det är få som försöker leta efter eller bejakar gråzonerna.

Linderborg efterlyser en debatt om mediernas agerande under metoo.

– Bevakningen blev så personfixerad på en gång så att istället för att prata om de strukturerna som metoo påstår sig vilja blotta så var det människorna man punktmarkerade.

Ångrar sina övertramp

Själv ångrar hon djupt texten hon skrev om Stadsteaterns förre vd Benny Fredriksson som tog sitt liv efter, och enligt vissa på grund av, Aftonbladets omdiskuterade granskning. 

– Jag tycker att hela boken är en självuppgörelse med att jag, som kritiserat andra gör så där och inte riktigt förstår vad som hänt. Det visar lite grand på revolutionens kraft kanske. Fruktansvärda dagar var det.  

Aftonbladet fälldes förra året av pressens opinionsnämnd för flera av sina publiceringar om Benny Fredriksson. Tidningen fälldes också för en annan uppmärksammad publicering – om rysslandsforskaren Martin Kragh som felaktigt pekades ut som spion för den brittiska underrättelsetjänst.

Kritiserad igen

Idag lever Åsa Linderborg ett lugnare liv som senior reporter. Men nu anklagas hon istället för att bedriva en slags mysjournalistik, helt utan kritiska frågor i en intervju med Svenska Dagbladets omstridde ledarskribent, Ivar Arpi. En kritik hon helt slår ifrån sig. 

– Om jag hade intervjuat Ivar Arpi om hans idévärld så hade jag ställt kritiska frågor. Men jag pratar med honom om hans barndom. Det är väldigt svårt att ställa kritiska frågor kring det, menar Åsa Linderborg.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.